Kenraali Haftarin johtama Libyan kansallisarmeija ja Tripolin väliaikaishallinto ovat suostuneet Venäjän ja Turkin johtajien ehdottamaan tulitaukoon.

Tavattuaan Venäjän presidentti Vladimir Putinin Moskovassa lauantaina, Saksan liittokansleri Angela Merkel on myös vaatinut loppua kahden kilpailevan osapuolen välisille taisteluille.

Kenraali Khalifa Haftar ei aluksi suostunut tulitaukoon, mutta hänen mielensä näyttää sittemmin muuttuneen. Poliittisen prosessin aloittamiseen ja sodankäynnin päättymiseen lienee vielä matkaa, mutta tulitauko alkoi keskiyöllä 12. tammikuuta.

Libya on ollut kilpailevien joukkojen taistelutantereena siitä lähtien, kun Yhdysvaltojen johtaman sotilasliitto Naton ”interventio” kaatoi Muammar Gaddafin hallituksen vuonna 2011. Gaddafin brutaali surma laukaisi väkivallan kierteen. Maa vajosi jopa orjakauppaan ja pakolaisten virta suuntasi kohti Eurooppaa.

Tripolin väliaikaishallinto on kansainvälisesti tunnustettu elin, mutta Libyan kansallisarmeija kontrolloi nyt suurinta osaa maasta. Viime kuukausina taistelut ovat kiihtyneet. Haftarin kansallisarmeija on edennyt kohti Tripolia ja Turkki on lähettänyt joukkoja tukemaan sikäläistä hallintoa.

Myös Euroopan unioni on osallistunut selkkauksen setvimiseen. Italian pääministeri Giuseppe Conte on tavannut kenraali Haftarin Roomassa, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel ja EU:n yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Joseph Borrell ovat neuvotelleet Tripolin väliaikaishallituksen pääministeri Fayez al-Sarrajin kanssa Brysselissä.

Saksan Angela Merkel on Vladimir Putinin tavattuaan ehdottanut rauhankonferenssia pidettäväksi Berliinissä, jotta Libyan konfliktiin löydettäisiin viimein poliittinen ratkaisu. Toivottavasti asia etenisi pian.

Libyaan tarvitaan rauha, jotta maata voidaan alkaa jälleenrakentamaan Yhdysvaltojen ja Naton tuhotöiden jälkeen. Jos tässä onnistutaan, Libyan kautta Eurooppaan vyöryvä siirtolaisvirta saataisiin myös loppumaan.