Politiikan kommentoija ja Jemeniä tukeva australialainen aktivisti Jay Tharappel kirjoittaa Iranin lentoturmasta.

Iran ampui vahingossa alas ukrainalaisen lentokoneen, surmaten 176 matkustajaa. Kyseessä on tragedia, josta vastuussa olevat tuskin koskaan tulevat antamaan tekoa anteeksi itselleen.

Amerikkalaisten hyökkäykset ja vakoiluoperaatiot ovat jatkuneet Iranin ilmatilassa jo vuosikausien ajan, vaikka läntinen valta(vale)media ei tätä salaista sodankäyntiä juuri mitenkään huomioikaan.

Iranilainen sotilas tekee virheen kovan paineen alaisena ja sen ansiosta Yhdysvaltojen koalitio, brittien suurlähettiläs etunenässään, ohjaa jälleen mielenosoituksia Teheranin kaduilla. Trumpin Twitter-tililtä yllytetään mielenosoittajia farsin kielellä.

Tätäkään onnettomuutta ei olisi tapahtunut, jos Yhdysvallat olisi vetäytynyt Irakista Isisin tappion jälkeen. Sen sijaan Washington puskee eteenpäin uutta Iranin vastaista rintamaa, uutta sotaa Irakissa ja globaalin tason yhteydenottoa kilpailevien suurvaltojen, Kiinan ja Venäjän, kanssa, kirjoittaa Tharappel.

Yhdysvallat ei tule suosiolla jättämään aluetta. Heillä on myös omat kätyrinsä alueen eri maissa. Esimerkiksi Irakissa on kansanedustajia, jotka kieltäytyvät vaatimasta amerikkalaisjoukkojen poistumista maasta. Myös kurdien hallitsemat alueet Irakissa ja Syyriassa sallivat Yhdysvaltojen jatkaa toimintaansa.

Verrattuna Yhdysvaltojen reaktioon heidän ammuttuaan alas iranilaisen matkustajakoneen vuonna 1988, Iran kantaa moraalisen vastuunsa ukrainalaiskoneen alasampumisesta, toteaa Tharappel. Iranin presidentti Hassan Rouhani kutsui Twitterissä onnettomuutta ”anteeksiantamattomaksi virheeksi”; syylliset tahot tullaan saattamaan vastuuseen.

Yhdysvallat sen sijaan palkitsi iranilaiskoneen vuonna 1988 alas ampuneet henkilöt kunniamerkein, sanoo Tharappel. Turmassa sai surmansa 290 ihmistä. Yhdysvallat ei pyytänyt tapausta anteeksi Iranilta. Myöhemmin esimerkiksi presidentti Bush vanhempi totesi, ettei hän tule koskaan pyytämään Yhdysvaltojen tekoja anteeksi, olivatpa tosiseikat millaisia tahansa.

Jopa New York Times kirjoittaa lukijoidensa pitävän ”presidentti Trumpia yhdessä iranilaisten kanssa” vastuussa 176 matkustajan kuolemasta. Tharappelin mielestä on vaikea välttää johtopäätöstä, että Yhdysvallat aloitti tämän traagisen tapahtumaketjun holtittomalla terrorismillaan.