Unkarin pääministeri Viktor Orbán toivoo, että Euroopan unioni omaksuisi ”Israelin ja Yhdysvaltojen asenteen Irania kohtaan”.

Orbánille ei näköjään riitä, että monet EU:n jäsenmaat, Suomi mukaan lukien, ovat jo tuominneet Iranin iskut Irakin amerikkalaistukikohtiin.

Orbán antoi lausuntonsa Budapestissa sen jälkeen, kun presidentti Donald Trump oli kutsunut maailman johtavia maita liittymään Yhdysvaltojen rinnalle ”Iranin eristämiseksi”.

Orbánin lausunto on samoilla linjoilla italialaisen oikeistopopulisti Matteo Salvinin Israelia ja amerikkalaista ”vapautta ja demokratiaa” ylistävän kommentin kanssa. Valitettavasti näyttää siltä, että Euroopan kansallismieliset puolueet ovat kaikki kritiikittömästi Israel- ja Amerikka-mielisiä.

Eikä tässä kaikki. Unkarin pääministerillä on ”lämmin suhde” myös Israelin Benjamin Netanjahun kanssa. Netanjahu on kiitellyt Orbánia ”Unkarin tuesta Israelille kansainvälisillä foorumeilla”.

Samaan aikaan sionisteja lähellä olevat juutalaisjärjestöt kuitenkin parjaavat Euroopassa nousevaa ”nationalismia” ja vaativat euromaita ottamaan aina vain lisää pakolaisia ja siirtolaisia Afrikasta ja muualtakin. Tämäkään ilmeinen ristiriita ei näytä kansallismielisiä haittaavan, tai ainakin siitä pyritään vaikenemaan.

Orbánin asenne ei toisaalta yllätä. Konservatiivikristityt ovat jo kauan vannoneet uskollisuuttaan Israelille vääristyneeseen teologiaan vedoten. Perinteisten valtapuolueiden lisäksi sionistiregiimi pyrkii hyödyntämään myös eurooppalaista uusoikeistoa omaa etuaan ajaessaan. Eurooppalaiset identitäärit puolestaan näkevät etnokraattisen Israelin laitaoikeistolaisena mallivaltiona.

Tel Avivin strategiassa uusi oikeistopopulismi hyväksytään, mikäli puolueet puolustavat Israelia Palestiinan sijaan. Myös liberaalien ja keskustaoikeistolaisten valtapuolueiden kanssa sionistien poliittinen allianssi jatkuu kuten ennenkin; johtavat poliitikot vierailevat kipa päässä itkumuurilla.

Toteutuuko Orbánin vaatimus EU:lle noudattaa Israelin ja Yhdysvaltojen linjaa? Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel on ollut yhteydessä Iranin presidentti Hassan Rouhaniin ja kehottanut Teherania kansallisen edun vastaisesti pitäytymään ydinsopimuksessa, josta Yhdysvallat jo vetäytyi.

EU-johtajat kokoontuvat keskustelemaan Iranin ja Yhdysvaltojen tilanteesta tänään. Brysselissä puhutaan Iranin ja Yhdysvaltojen välisistä suhteista sekä Teheranissa pudonneesta Boeing-matkustajakoneesta.

Lauantaina Saksan liittokansleri Angela Merkel matkustaa Moskovaan keskustelemaan presidentti Vladimir Putinin kanssa. Onko kulissien takana sovittu jo jotain konkreettisempaa, vai jatkuuko konflikti ja pakotepolitiikka entiseen malliin? Uskaltaako Euroopan unioni vastustaa Yhdysvaltojen Iran-politiikkaa?