Iranin iskut Irakissa oleviin amerikkalaistukikohtiin herättivät Suomen presidentin ja pääministerin kommentoimaan asiaa Yhdysvalloille uskollisesta näkökulmasta.

”Suomi tuomitsee Iranin tekemät ohjusiskut”, presidentti Sauli Niinistö sanoo lausunnossaan. On kuvaavaa, että iranilaiskenraalin murhaa Niinistö ei ole sanallakaan tuominnut; sitä koskevassa aiemmassa lausunnossa viitataan vain epämääräisesti ”Bagdadin tapahtumiin”.

Myyttinen ”kansainvälinen yhteisö” mainitaan myös: Niinistön mukaan tämän yhteisön on ”tehtävä kaikkensa, että väkivallan kierre katkeaa”. Niinistön Suomi vaatii Iranin viranomaisia antamaan ”täyden selvityksen toimistaan”.

Myös pääministeri Sanna Marin kirjoittaa iskuista Twitterissä. ”Suomi tuomitsee Iranin tekemät ohjusiskut ja edellyttää, että Iran antaa selvityksen toimistaan”, Marin kirjoittaa Niinistön lausuntoa myötäilevään tyyliin. En ihmettelisi, vaikka lausunnot olisivat saman haamukirjoittajan laatimia.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen puolestaan kommentoi, että tilanne Irakissa on ”kärjistynyt ja muuttunut entistä vakavammaksi” Iranin iskujen myötä. Kaikkonen katsoo, että suomalaissotilaiden jatkamista Irakin operaatioissa on ”arvioitava yhdessä Yhdysvaltojen johtaman koalition kanssa”.

Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja, konkaripoliitikko Ilkka Kanerva on yllättynyt siitä, että Iran ”teki iskun itse”, eikä käyttänyt puolisotilaallisia ryhmiä. Kanervan väittämän mukaan iskut eivät aiheuttaneet kuolonuhreja. Oliko Iranin tarkoituskin antaa vain varoitus ennen länsijoukkojen vetäytymistä?

Uutisointi Lähi-idän (tai oikeammin Länsi-Aasian) asioista on hyvin asenteellista suomalaisissa tiedotusvälineissä. Kaikessa huomioidaan propagandistisesti vain Lännen™ näkökulma, valtamedian journalismin ollessa Amerikka-mielisempää kuin koskaan. Edes Trumpin presidenttiys ei poista virallisen Suomen uskollisuutta läntiselle info- ja hybridisodankäynnin rintamalle.