Qassem Suleimanin murha on avannut kokonaan uuden vaiheen koko [Lähi-idän] alueella, Libanonin Hizbollah-järjestön johtaja Hassan Nasrallah sanoi televisiopuheessaan.

Nasrallah kehotti Irakia vapauttamaan itsensä miehittäjästään. ”Irakin vastarintaliike ei anna yhdenkään amerikkalaissotilaan jäädä Irakiin”, Nasrallah vakuutti.

Hizbollahin johtaja kuitenkin kielsi vahingoittamasta amerikkalaisia siviilejä, ”sillä sellaiset teot hyödyttäisivät vain presidentti Trumpia”. Sen sijaan Yhdysvaltojen armeijan kohteet alueella ovat Nasrallahin mukaan vapaata riistaa.

”Kun amerikkalaissotilaita ja upseereita ryhdytään kuljettamaan takaisin Yhdysvaltoihin ruumisarkuissa, Trump ja hänen hallintonsa ymmärtävät, että he ovat menettäneet alueen kontrollin ja tulevat häviämään myös vaalit”, Nasrallah sanoi.

”Yhdysvaltojen karkottaminen koko Lähi-idästä on kohtuullinen hinta Qassem Suleimanin ja muiden sotilasviranomaisten murhasta”, Nasrallah lisäsi.

Myös Irakissa asenteet Yhdysvaltoja kohtaan ovat entisestään koventuneet. Irakin parlamentti päätti sunnuntain hätäkokouksessa, että Yhdysvaltojen johtaman liittouman sotilaiden on poistuttava maasta. Irakissa on tällä hetkellä noin viisituhatta amerikkalaissotilasta; myös EU-maista maassa on henkilöstöä.

Tyypilliseen tapaansa Trump uhkaili heti Irakia talouspakotteilla ja mafiosotyyliin sanoi Irakin joutuvan maksamaan miljardeja dollareita, mikäli Yhdysvaltojen hulppeat tilat Irakissa jäävät tyhjilleen. Trump epäilemättä jatkaa twiittailuaan aiheesta ja vastarintaan asettuneiden Lähi-idän maiden uhkailua.

Iranin vallankumouskaartin erikoisjoukkojen uusi komentaja, Esmail Qaani, aikoo jatkaa edeltäjänsä viitoittamalla tiellä. Iranin eliittijoukkojen komentaja on myös todennut, että ”ainoa hyväksyttävä hyvitys Qassem Suleimanin murhasta on Yhdysvaltojen joukkojen poistaminen koko alueelta”.

Sotilasliitto Nato on järjestänyt hätäkokouksen Brysselissä Lähi-idän kriisiytyneen tilanteen vuoksi. ”Meidän täytyy selvittää, mitä nyt tapahtuu”, Nato-lähde kommentoi tänään kokouksen alla.