Uudenvuoden aattona tuhannet mielenosoittajat Irakin pääkaupungissa Bagdadissa yrittivät tunkeutua Yhdysvaltojen suurlähetystön muurien läpi.

Yhdysvaltojen viikonloppuisista ilmaiskuista raivostuneet mielenosoittajat heittelivät suurlähetystöä kivillä, repivät turvakameroita irti seinistä ja polttivat Amerikan lippuja, vaatien amerikkalaisjoukkoja poistumaan maasta. Suurlähettiläs ja osa lähetystön henkilöstöä kuljetettiin varotoimena turvaan.

Amerikkalaisen konservatiivitoimittaja Daniel Larisonin mielestä protestit ovat Trumpin hallinnon oman politiikan syytä. Trump on vaatinut, että Irakin hallitus suojelee amerikkalaista suurlähetystöä hyökkäyksiltä, vaikka Trumpin hallinto on itse toistuvasti rikkonut Irakin itsemääräämisoikeutta. Ainakin 25 Kataib Hizbollah-šiiaryhmän jäsentä kuoli Yhdysvaltojen suorittamassa ilmaiskussa.

”Emme voi rikkoa toisen maan suvereeniutta sunnuntaina ja odottaa heidän kunnioittavan omaamme tiistaina”, Larison kommentoi. Huolimatta kaikesta Trumpin kansallista suvereeniutta korostavasta retoriikasta, Larisonin mielestä on selvää, että Trumpille ”suvereenius” tarkoittaa vain sitä, että Yhdysvallat saa tehdä muissa maissa mitä haluaa ilman seurauksia.

Trump väittää Iranin olevan Irakin suurlähetystöhyökkäyksen takana. Larison taas katsoo Trumpin yliarvioivan Teheranin kykyä kontrolloida sen tukemia paikallisia militioita. Kansallismielisillä irakilaisilla on myös omat syynsä reagoida kielteisesti amerikkalaisten läsnäoloon ja toimiin maassaan.

Suora konflikti Iranin ja Yhdysvaltojen välillä on kuitenkin alati lähempänä, eikä Washington edes halua rauhoittaa eskaloituvaa tilannetta. Larisonin mukaan suurin ongelma onkin Trumpin tapa rutiininomaisesti syyttää Irania omien huonojen päätöstensä seurauksista.

Amerikkalaishallinto ei tarkastele alueen eri valtioita ja toimijoita realistisesti, vaan hyvin värittyneesti. Irakin hallituksella lienee ollut oma roolinsa mielenosoituksissa, johtuen Trumpin hölmöstä päätöksestä tappaa kymmeniä irakilaisia ilmaiskussa.

Trump sanoo, ettei hän halua sotaa, mutta kaikki mitä hän tekee, näyttää lisäävän sodan uhkaa. Irakin pääministeri Adel Abdel Mahdi sekä Irakin kansallisen turvallisuuden neuvosto ovat moittineet Yhdysvaltojen toimintaa.

Presidenttikautensa alusta saakka Trump on vain lisännyt jännitteitä Lähi-idässä. Lienee kuvaavaa, että Trumpin vaalirahoittaja, juutalaismiljardööri ja sionisti Sheldon Adelson on todennut, että Iranin kanssa solmitusta ydinsopimuksesta vetäytyminen on ollut yksi Trumpin presidenttiyden merkittävimpiä päätöksiä, joka on ”hyväksi Israelille”.

Larison arvioi, että pakkomielteinen suhtautuminen Iraniin käy vielä kalliiksi Yhdysvalloille ja muillekin osapuolille. Yhdysvaltojen Lähi-idän politiikkaa olisi syytä arvioida uudestaan, mutta Trumpin hallinnolla ei näytä olevan moiseen halua.