Venäjä, Kiina ja Iran aloittivat tänään perjantaina yhteiset merisotaharjoitukset Intian valtamerellä ja Omaninlahdella.

Euraasialainen yhteistyö Yhdysvaltojen geopoliittisten kilpailijoiden kesken tiivistyy entisestään, samalla kun Washington jatkaa pakotepolitiikkaansa.

Tilanne Intian valtameren ja Omaninlahden alueella on jännittynyt Iranin ja Yhdysvaltojen välisten suhteiden vuoksi. Viime kesäkuussa Iran ampui alas amerikkalaisen tiedustelulennokin ja otti haltuunsa brittien lipun alla seilanneen öljytankkerin, joka tunkeutui Iranin aluevesille. Kaiken kaikkiaan kuutta tankkeria vastaan hyökättiin touko-kesäkuun aikana. Yhdysvallat syytti hyökkäyksistä Irania, mutta epäilyttävissä tapahtumissa oli vahvasti valeiskujen tuntua.

Sotaharjoitukset jatkuvat maanantaihin asti. Kiinan mukaan harjoitusten tarkoituksena on ”syventää maiden merivoimien välistä yhteistyötä”. Iranin puolelta on todettu, että harjoitukset lähettävät myös tärkeän viestin: Iranin islamilaista tasavaltaa ei voida eristää muusta maailmasta. Iranin mediassa on kerrottu, että sotaharjoitukset osoittavat, että Iranin, Venäjän ja Kiinan väliset suhteet ovat \”kehittyneet uudelle tasolle”. Tämä trendi tulee jatkumaan tulevina vuosina.

Sotaharjoituksiin sisältyy taktisia harjoituksia, kuten merirosvojen kaappaaman laivan vapauttamista. Venäjän mukaan yhteiset harjoitukset keskittyvät alueellisen vakauden varmistamiseen sekä terrorismin torjuntaan. ”Tämä yhteistyö ja vuorovaikutus rakentuu sekä kahden- että monenvälisesti”, toteaa Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova.

Sotaharjoitusten jälkeen Iranin ulkoministeri Javad Zarif vierailee Moskovassa jatkaakseen keskusteluja venäläisen kollegansa Sergei Lavrovin kanssa. Ministereiden tapaamisessa tulevana maanantaina käsitellään maiden välisten suhteiden kehittämistä humanitaarisen avun, kaupan, talouden ja muiden alojen saralla.

Englantilaisen Royal United Services-instituutin johtaja Jonathan Eyal on todennut harjoitusten olevan ”tarkoin koreografioitu” kokonaisuus. ”Iran saa esitellä alueellista valtaansa, Venäjä havainnollistaa rooliaan Lähi-idän avainpelaajana ja Kiina voi osoittaa olevansa globaali merivalta. Strateginen viesti kuuluu, että nämä kolme maata muovaavat nyt Lähi-idän tapahtumia”, Eyal arvioi.