Kiinan Yutu 2, ”Jadekani 2”, on nyt pisimpään Kuun kamaralla toiminut kuumönkijä.

Tätä ennen ennätystä on pitänyt hallussaan Neuvostoliiton Lunohod 1-kuuajokki, joka toimi Kuussa kymmenen kuukauden ajan vuoden 1970 marraskuun 17. päivästä eteenpäin.

Chang’e 4-laskeutujan kyydissä Kuun kääntöpuolelle viime vuoden joulukuussa matkannut mönkijä teki ensimmäisen pehmeän laskeutumisen Von Kármánin kraatteriin Kuun etelänapa-alueen Aitkenin tasangolle.

Sekä laskeutuja että mönkijä ovat jälleen aloittaneet työtehtävänsä odotettuaan lepotilassa äärimmäisen kylmän yön jälkeen, kertoo Kiinan avaruushallinto. Molemmat laitteet ovat yhä toimintakunnossa.

Kuun päivä ja yö kestävät kumpikin kaksi Maan viikkoa. Chang’e 4-laskeutuja siirtyy lepotilaan aina yön ajaksi. Kuun kääntöpuolella yölämpötila laskee -100 celsiusasteeseen. Jadekania lämmittää yön aikana radioisotooppinen lämmitin.

Chang’e-4-mission tieteellisiin tehtäviin on kuulunut matalataajuisten radioastronomisten havaintojen tekemistä, maaston ja maanmuotojen kartoittamista, mineraalikoostumuksen ja kuun pintarakenteen kartoittamista, sekä neutronisäteilyn ja neutraalien atomien tutkimista.

Kiinan kuumatkat eivät pääty tähän. 2020-luvun alkuvuosina Kiina aikoo lähettää uuden laskeutujan tutkimaan Kuun etelänapa-alueita.