Britannian työväenpuolue koki musertavan vaalitappion viime viikolla. On arvioitu, että puolue menetti kannatustaan mustamaalatun puoluejohtaja Jeremy Corbynin ja ristiriitaisen brexit-kannan takia.

Britannian uuden parlamentin toiminta käynnistyy jo tällä viikolla. Konservatiivipuolueen vaalivoittoon johtanut Boris Johnson yrittää saada EU-eron varmistavan lainsäädännön uuden parlamentin hyväksyttäväksi vielä ennen joulua.

Työväenpuolueen heikon tuloksen seurauksena maan politiikkaan pettynyt veteraanipoliitikko ja radiojuontaja George Galloway on ilmoittanut uuden työväenpuolueen perustamisesta. Gallowayn puolueen ohjelma kuulostaa monin verroin radikaalimmalta kuin vanhan Labourin linja. Puolue haluaa Britannian ryhtyvän harjoittamaan myös ”itsenäistä ulkopolitiikkaa”.

Galloway, Palestiinan asian puolustaja sekä Venezuelan ja Kuuban ystävä, tunnetaan terävänä sanailijana, jonka näkemykset eivät sisällä poliittisille broilereille tyypillistä, mitäänsanomatonta jargonia.

Galloway syyttää identiteettipolitiikkaa, mukaan lukien seksuaalipolitiikkaa, joka on ”jakanut työväenluokan” eri leireihin. Labour-puolueen jatkuva vähemmistöryhmien mielistely on synnyttänyt railon perinteisten sosialistien ja liberaalivasemmistolaisten välille. Gallowayn uusi Workers Party of Britain tekee selväksi, ettei liberalismi kuulu sen ideologiaan.

Uuden puolueen ohjelma painottaa, että ”hyperkapitalismi” on ”epävakauttanut Britannian työväenluokan ylpeät perinteet, kulttuurin ja elämäntavan”. Perinteisten arvojen puolustaminen puhuttelee varmasti sitä osaa väestöstä, joka tuntee, että uusvasemmisto on hylännyt työväen taistelun identiteettipolitiikan hyväksi.

WPB-puolue haluaa myös ”uudelleen teollistaa” Britannian, selättää siten työttömyyden ja köyhyyden, sekä kumota konservatiivien yli vuosikymmenen kestäneen ”tarpeettoman talouskuripolitiikan”.

Gallowayn uuden puolueen periaateohjelmassa vaaditaan ”loppua imperialistisille sodille ja talouden ylivallalle”, sekä Britannian eroa sotilasliitto Natosta. Satojen vuosien ajan Britannia on ollut valloitussotien ja eri maiden epävakauttamisen etulinjassa Afrikassa, Kyproksella, Syyriassa, Jemenissä ja Intiassa. Tälle on puolueen mielestä tultava loppu.

Uusi työväenpuolue haluaa Britannian vetäytyvän tuhoisista seikkailuistaan ”rauhan, solidaarisuuden ja ei-trotskilaisen internationalismin hengessä”. Tämän vuoksi puolue anteeksi pyytelemättä ylistää Neuvostoliiton pyrkimyksiä, sekä puolustaa Kiinan ja Kuuban saavutuksia, kuvaillen myös Venezuelan kansan ponnisteluja ”sankarillisiksi”.

Gallowayn puolueen kanta Britannian EU-eroon on selvä: puolue haluaa kunnioittaa kansanäänestyksen tulosta ja Britannian jättävän Euroopan unionin jäsenyyden. Gallowayn mielestä Britannian täytyy vapautua EU:n säätelystä, joka rajoittaa jäsenmaan harjoittamaa talouspolitiikkaa ja estää Britanniaa kansallistamasta keskeistä infrastruktuuria.

Koska Britannian vanha työväenpuolue ei omaa minkäänlaista sosialistista ohjelmaa, vaan toimii suurpääoman ehdoilla kuten hallitseva konservatiivipuoluekin, maahan tarvittaisiin radikaalimpaa politiikkaa; siksi Workers Party of Britain on perustettu.

Toisin kuin äärimmäistä talousliberalismia suosivat konservatiivit ja blairilaiset Labourin kannattajat, Gallowayn puolue uskoo valtiojohtoisen suunnitelmatalouden tärkeyteen. ”Vapaamarkkinafundamentalismi” on romuttanut Ison-Britannian teollisuuden ja ”kastroinut koko brittiläisen yhteiskunnan”.

Kaikkeen tähän Gallowayn joukot haluavat muutosta. Pienpuolueen tie saattaa olla haasteellinen, mutta toivottavasti Britanniasta löytyisi tilausta tälle uudelle EU- ja Nato-vastaiselle puolueelle ja sen kansallismieliselle linjalle.