Boliviassa suoritetun vallankaappauksen jälkeen Yhdysvallat on kohdistanut katseensa jälleen uuteen kohteeseen.

Venäjän strategisen tutkimuksen instituutin RISS:n asiantuntija Igor Pshenichnikov arvioi, että seuraava vallanvaihto-operaatio yritetään suorittaa Nicaraguassa.

Yhdysvallat on jo käynnistänyt disinformaatiokampanjan presidentti Daniel Ortegan hallintoa vastaan. Yhdysvaltojen valvonnassa olevan Amerikan valtioiden järjestön (Organization of American States, lyhyesti OAS) pysyvä neuvosto on esitellyt 25. marraskuuta raportin Nicaraguan tilanteesta.

Mietinnössä syytetään Nicaraguan istuvaa hallitusta ihmisoikeusrikkomuksista sekä perustuslain rikkomisesta. Tämän jälkeen Trump jatkoi marraskuussa 2018 Nicaraguaa vastaan ​​kohdistettuja pakotteita vielä vuodeksi eteenpäin.

Trump on syyttänyt Nicaraguan hallintoa ”demokratian heikentämisestä” ja kansalaisoikeuksien rikkomisesta. Valkoinen talo väittää myös, että Nicaragua muodostaa ”epätavallisen ja poikkeuksellisen uhan Yhdysvaltojen kansalliselle turvallisuudelle ja ulkopolitiikalle”. Uhka-arvio kuulostaa liioitellulta, mutta lausunto on tyypillistä amerikkalaisen turvallisuuspolitiikan jargonia.

Pshenichnikovin mielestä Yhdysvallat käyttää Amerikan valtioiden järjestöä omana propagandatyökalunaan. OAS toimi täydellisesti Boliviaa vastaan, ja nyt Yhdysvallat yrittää käyttää sitä myös Nicaraguan vallanvaihdossa. Amerikan maiden järjestö provosoi katumielenosoituksia presidentti Evo Moralesia vastaan ​​Bolivian presidentinvaalien jälkeen 20. lokakuuta.

Venäläisasiantuntija väittää, että OAS:n raportti Nicaraguan nykytilanteesta on kopio sen Venezuelaa ja Boliviaa koskevista raporteista. Poliittisen resonanssin lisäämiseksi OAS järjesti raportin julkisen kuulemisen pysyvässä neuvostossaan 25. marraskuuta.

Pshenichnikovin mukaan Nicaraguassa on odotettavissa uusi sarja hallituksen vastaisia mielenosoituksia. Niitä viriteltiin jo keväällä 2018, mutta Nicaraguan hallitus sai tilanteen hallintaan ja syytti Yhdysvaltoja yrityksestä toteuttaa pehmeä vallankaappaus Nicaraguassa. Lännessä Ortegan hallitusta syytettiin liian kovista otteista mielenosoittajia vastaan.

Yhdysvallat on sekaantunut Nicaraguan sisäisiin asioihin jo vuodesta 1912 saakka, jolloin maa miehitettiin. Yhdysvaltojen tukema Somozan suvun sotilasdiktatuuri johti Nicaraguaa aina vuoteen 1979 asti. Somozojen kleptokraattinen valtakausi päättyi sandinistien vapautusrintaman johdolla.

Tätä ovat seuranneet Washingtonin propagandakampanjat sekä CIA:n salainen sodankäynti maassa. Daniel Ortega, yksi sandinistivallankumouksen johtajista, on johtanut Nicaraguaa eri vuosikymmeninä useaan otteeseen. Vuoden 2006 presidentinvaaleissa hänet valittiin uudelleen presidentiksi ja hän johtaa maata yhä.

Nicaraguan hallitus syyttää Washingtonia puolisotilaallisten joukkojen kouluttamisesta ja rahoittamisesta. Terrorismin tarkoituksena on luoda maahan kaaoksen ja pelon ilmapiiri, provosoida hallitus suorittamaan kostotoimia ja syyttää sitä sitten kansalaisten mielenilmaisujen tukahduttamisesta, Pshenichnikov sanoo.

Amerikan valtioiden järjestö OAS noudattaa Washingtonissa laadittua käsikirjoitusta, jonka tarkoituksena on presidentti Ortegan hallituksen kaataminen. Yhdysvallat ei pidä siitä, että Nicaragua harjoittaa itsenäistä politiikkaa ja sillä on lisäksi hyvät suhteet Venäjän, Kuuban ja Venezuelan kanssa.

Monroen opin aikoina Yhdysvallat kohteli Latinalaista Amerikkaa ”takapihanaan”. Vain kuusi vuotta sitten, silloinen ulkoministeri John Kerry julisti, että Yhdysvallat siirtyy alueen maiden suhteen sanelupolitiikasta yhteistyölinjalle. Trumpin hallinto näyttää tehneen täyskäännöksen toiseen suuntaan.

”Ei ole epäilystäkään siitä, että pian koittaa uusi Nicaraguan Maidan”, RISS-asiantuntija Pshenichnikov uskoo.