Tämän vuoden tammikuussa perustettiin Instex-maksumekanismi, jolla EU-maiden on tarkoitus kiertää Yhdysvaltojen Iranille asettamia pakotteita.

Tämä dollarista riippumaton maksujärjestelmä pyrkii mahdollistamaan kahdenvälisen kaupankäynnin Iranin kanssa. Järjestelmän käyttöönotto on ollut kuitenkin hidas prosessi ja saanut iranilaisdiplomaatit arvostelemaan hanketta.

Instex-mekanismin pitäisi helpottaa öljyn myynnin ja pankkiliikenteen rajoituksia, mutta sen lisäämä kaupankäynnin volyymi on todennäköisesti pientä. Washingtonin uhkauksia pelästyneet eurooppalaisyritykset vetäytyivät Iranin markkinoilta sen jälkeen, kun Yhdysvallat irtisanoutui Iranin kanssa solmitusta ydinsopimuksesta.

Nyt Suomikin on EU:n puheenjohtajamaana liittynyt Ruotsin, Norjan, Tanskan, Alankomaiden ja Belgian kanssa Saksan, Ranskan ja Britannian perustamaan maksujärjestelmään. Liittymisestä on annettu yhteinen julkilausuma. Yhdysvaltojen lisäksi Israel on ilmaissut tyytymättömyyttään euromaiden toimintaan ja yrityksiin tukea Irania. Korruptioskandaalissa rypevän pääministeri Netanjahun mielestä ”eurooppalaisten tulisi hävetä”.

Uskaltavatko euromaat kiertää Trumpin hallinnon asettamia pakotteita vai onko kyseessä vain teennäinen solidaarisuuden osoitus Iranille? Mitä tekee yritysmaailma? Jos EU pitää lupauksensa, Iran on valmis noudattamaan aiemmin sovittuja sitoumuksiaan ydinsopimuksen suhteen. Teheranin kärsivällisyys alkaa olla ymmärrettävästi lopussa. Kohtaavatko Irania tukemaan asettuneet pohjoismaat vaikeuksia Washingtonin ja Tel Avivin taholta?

Kiinan ulkoministeriön edustaja on puolestaan todennut, että Yhdysvaltojen vetäytyminen ydinsopimuksesta ja Trumpin hallinnon painostus ovat alkusyynä nykyisille ongelmille. Kiinan mielestä kansainvälisen yhteisön pitäisi tehdä kaikkensa Iranin auttamiseksi ja ydinsopimuksen säilyttämiseksi. Kiina ja Venäjä ovat jatkaneet kaupankäyntiä ja yhteistyötä Iranin kanssa pakotteista huolimatta.