Javad Zarifin puheenvuoro Kazakstanissa.

Iranin Javad Zarif on Venäjän Sergei Lavrovin ohella harvoja ulkoministereitä, joita tällä hetkellä arvostan.

Zarif puhui hiljattain Kazakstanissa, Astana-klubin kokoontumisessa, jossa käsiteltiin \”Euraasian strategista tulevaisuutta ja turvallisuutta erilaisista geopoliittisista ja taloudellisista perspektiiveistä\”.

Zarif tunnistaa kolme keskeisintä ongelmaa maailman nykyisessä \”mielettömässä geopoliittisessa tilanteessa\”: toimimaton nollasumma-ajattelu kansainvälisissä suhteissa, [Yhdysvaltojen] yritys voittaa jättämällä muut päätöksenteon ulkopuolelle, ja usko kiihtyvän asevarustelun turvallisuutta lisäävään voimaan.

Zarif on vakuuttunut, että kaikesta tapahtuneesta huolimatta on vielä mahdollista siirtyä \”uuteen yhteistyöparadigmaan alueellamme\”, oikeaan euraasialaiseen turvallisuusmalliin, josta myös Kazakstanin entinen presidentti Nursultan Nazarbajev on puhunut. \”Olemme ylpeitä saadessamme olla mukana Euraasian talousunionissa\”, Zarif lisää.

Tämä edellyttää Zarifin mukaan kuitenkin hyviä naapuruussuhteita. Naapurimaat on nähtävä ystävinä ja kumppaneina: ihmisinä, joiden kanssa voidaan rakentaa alueen turvallisuutta.

\”Me emme voi olla turvallisin mielin Iranissa, jos Afganistan, Irak tai Syyria on kaaoksessa. Jos Persianlahti on kaaoksessa, muuallakin on turvatonta. Menestyäksemme meidän on muutettava ajattelutapaamme\”, Zarif arvioi.

Zarifin mielestä keskeinen ongelma on Yhdysvaltojen ulkopolitiikka, joka jatkaa Iranin demonisointia. Yhdysvallat yrittää yhä pitää Irania kauppasaarrossa myös aseostojen suhteen. \”Me kykenemme jo ampumaan alas jokaisen amerikkalaislennokin alueeltamme. Me yritämme vain olla itsenäisiä.\”

\”Emme ole myöskään koskaan väittäneet tuhoavamme Israelin. Joku sanoi Israelin [sionistiregiimiin] tulevan katoamaan [entisen Neuvostoliiton lailla], emme sanoneet, että me tulemme tuhoamaan Israelin\”, Zarif sanoo kyseenalaistaen vanhan propagandistisen väitteen.

Zarifin mukaan Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on ylläpitänyt myyttiä \”Iranin uhasta\”. Netanjahu on myös kehuskellut olleensa ainoa, joka alusta asti vastusti Yhdysvaltojen ja EU:n solmimaa ydinsopimusta Iranin kanssa, ja kykeni vaikuttamaan Trumpiin sopimuksen tuhoamiseksi.

\”Iranin ainoa rikos on, ettemme me suostuneet antautumaan. Me suoritimme vallankumouksen Yhdysvaltojen tukemaa hallintoa vastaan\”, Zarif muistutti, viitaten vuoteen 1979, jolloin Iranin islamilainen tasavalta perustettiin.

\”Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo on julkisesti sanonut: jos iranilaiset haluavat ruokaa, heidän on toteltava Yhdysvaltoja. Oikeastaan hän sanoo siis, kuolema iranilaisille. Tämä jos mikä on sotarikos\”, Zarif tulistuu, \”rikos ihmisyyttä vastaan\”.

Zarifin puheenvuoro Astana-klubilla sähköisti ilman. Pentagonin edustaja ei ollut tyytyväinen, kun Zarif kysyi suoraan: \”mitä me olemme tehneet Yhdysvalloille? Mitä me olemme tehneet Israelille? Näännytimmekö heidät nälkään? Kuka yrittää näännyttää meidät? Kuka rikkoi [Obaman aikana solmitun] ydinsopimuksen, vain koska ei pitänyt edeltäjästään?\”

\”Iranin ainoa rikos on, että päätimme johtaa itse itseämme. Tästä me olemme ylpeitä. Meidän sivilisaatiomme on seitsemän tuhatta vuotta vanha. Meidän suurvaltakautemme on seitsenkertainen Yhdysvaltojen ikään verrattuna\”, Zarif sanoi, kääntäen ajatukset hetkeksi Iranin muinaishistoriaan.

Muinainen Persia oli tosiaan ensimmäinen todellinen supervalta. Tuleeko Yhdysvaltojen ylivalta kestämään? Ulkoministeri Zarif on eri mieltä. Hän katsoo, että suurvaltojen, \”imperiumien\”, aika on ohi. \”Meidän on elettävä maailmassa ilman hegemoniaa\”, Zarif visioi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s