Iranissa on osoitettu mieltä bensiinin hinnankorotusta vastaan.

Hallitus ilmoitti viime perjantaina, että bensiiniä ryhdytään säännöstelemään ja hintoja nostetaan.

Toimenpiteen tavoitteena on valtion mukaan tukea \”pienituloisia kotitalouksia ja lisätä sosiaalista oikeudenmukaisuutta\”.

Joissakin Iranin kaupungeissa viranomaiset ovat ottaneet kiinni \”vandalismiin\” syyllistyneitä. Bensiiniasemia ja julkisia rakennuksia on vahingoitettu ja sytytetty jopa tuleen. Levottomuuksissa on kuollut tiettävästi poliiseja.

Pääsyä internetiin rajoitettiin mielenosoitusten takia. Valtion television mukaan internetissä oli levitetty valeuutisia ja videoita, joissa protestien laajuutta pyrittiin liioittelemaan. Taustalla olivat jälleen Yhdysvaltojen tukemat terroristit, kuten Kansan mujahedin-järjestö.

Valtaosa hinnankorotusta vastustavista oli rauhanomaisesti läsnä mielenilmauksissa, eivätkä he tehneet yhteistyötä varsinaisten mellakoijien kanssa. Turvallisuusviranomaisten mukaan väkivaltainen vähemmistö mielenosoituksissa oli \”täysin koulutettua\” ja valmistautunut käyttämään tilaisuutta hyväkseen.

Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo ilmaisi myös tukensa mielenosoittajille Twitter-seinällään. Iranin mukaan Yhdysvallat ei osoita todellista sympatiaa Iranin kansalle, vaan yrittää vain \”levittää kaaosta\”.

Pompeon kommenttien jälkeen Iranin ulkoministeriön diplomaatti Abbas Mousavi totesi, että iranilaiset ovat hyvin tietoisia amerikkalaisviranomaisten tekopyhästä tuesta \”anarkistien ja sabotöörien\” väkivaltaiselle käyttäytymiselle.

Mousavin mielestä on ironista, että ulkoministeri Pompeo ilmaisee tukensa \”Iranin kansalle\”, vaikka hän sanoi viime vuoden marraskuussa BBC:n haastattelussa, että \”iranilaisia on pidettävä nälässä, kunnes he suostuvat Yhdysvaltojen vaatimuksiin\”.

Myös ulkoministeri Javad Zarif kommentoi Yhdysvaltojen toimia, todeten että \”regiimi, joka yrittää estää ruuan ja lääkkeiden toimituksen, ei tule koskaan saamaan iranilaisten tukea\”.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s