\”Ajoitus kertoo kaiken\”, kirjoittaa toimittaja Pepe Escobar Facebook-seinällään.

Washingtonin valtakoneisto koki tappion Argentiinassa ja nöyryyttävä häviö häämöttää edessä myös Chilessä.

Tilaisuudesta oli otettava kaikki irti, joten suoritettiin onnistunut vallankaappaus Boliviassa ja vieläpä Venezuelan Brasilian suurlähetystön valtaus – kaikki tämä provosoivasti ennen BRICS-maiden huippukokousta, jota Brasilia isännöi.

\”Evo Morales oli ollut amerikkalaisten tähtäimessä jo pitkään, monista eri syistä, ei vain maan litiumvarantojen takia. Venezuelan demonisointia piti myös voimistaa, tällä kertaa \’Guaidó-barbin\’ avulla\”, Escobar luettelee.

Amerikan yhdysvaltojen \”Poikkeuksellistan\” ei tule koskaan hyväksymään, että miljoonien kuluttajien markkinoilla käydään kauppaa omilla valuutoilla ja lopulta yhdellä omalla valuutalla (joka ei ole dollari).

BRICS-yhteisö (jonka tällä hetkellä muodostavat Brasilia, Venäjä, Intia, Kiina ja Etelä-Afrikka) tulee Escobarin mukaan kasvamaan, ja koko globaali etelä on tietoinen siitä, että nyt pelataan kovilla panoksilla.

Tätä kehitystä vastaan \”amerikkalaisen poikkeuksellisuuden\” puolustajilla ei ole mitään muuta asearsenaalissaan kuin militiat, evankelisten fanaatikkojen ryhmät ja vanhan koulukunnan värivallankumoukset vallankaappauksineen. \”Pateettista\”, tuhahtaa Escobar.

Latinalaista Amerikkaa ravisuttavat sekä kansalaisten aito suuttumus amerikkalaislähtöiseen talousliberalismiin, että CIA:n epävakauttamisyritykset värivallankumoustyyliin. \”Arabikeväästä\” on siirrytty \”Etelä-Amerikan kevääseen\”.

Venezuela on toistaiseksi kyennyt kestämään Yhdysvaltojen hybridisotaa, mutta Moralesin johtama Bolivia meni ansaan. Moralesin olisi kannattanut ottaa mallia Iranin ajatollah Khameneilta siitä, kuinka omaa vallankumousta ja hallitusta tulee puolustaa lännen kaaoksen imperiumin hyökkäyksiä vastaan.

Kansainvälinen järjestelmä on perusteellisessa muutoksessa. Moninaisuus, mutta myös suvereniteetti, ovat keskeisiä BRICS-maiden poliittisia arvoja. Onko rauhanomainen muutos mahdollinen vai lisääntyvätkö levottomuudet? Mitä tästä kaikesta ajattelevat Euraasian johtajat, Vladimir Putin ja Xi Jinping?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s