Evo Morales

Kun Latinalaisen Amerikan pitkäaikaisin presidentti, vasemmistonationalisti Evo Morales, voitti Bolivian presidentinvaalit, arvelin että uudelleenvalinta ei miellyttäisi Yhdysvaltoja ja sen bolivialaisia vasalleja.

Jo vaalien aikana maassa järjestettiin mielenosoituksia. Vaikka Morales sai yli 47 prosenttiyksikön kannatuksen, vastaehdokas Carlos Mesa, lännen tukema \”maltillinen keskustalainen\”, ei hyväksynyt vaalitulosta, vaan vaati uusintakierrosta. Mesa kehotti kannattajiaan myös jatkamaan väkivaltaisiksi äityneitä mielenosoituksia. Bolivian vaalilautakunta julisti kuitenkin Moralesin presidentinvaalien voittajaksi.

Lännen valta(vale)media valjastettiin välittömästi vastahyökkäykseen. Myös Suomessa Helsingin Sanomien ulkomaantoimittaja kirjoitti \”vaalivilpistä\” ja valitti, että \”moraaliton Morales roikkuu härskisti Bolivian vallankahvassa\”. Negatiivinen uutisointi tulee varmasti jatkumaan, sillä sekä Yhdysvallat että Euroopan unioni ovat \”ilmaisseet huolensa\” Bolivian suhteen. Morales sanoi lehdistötilaisuudessa olevansa tietoinen vallankaappausyrityksestä.

Hesari ja muut lännen hybridisodankäynnin vaikuttamisvälineet eivät ole tietääkseni uutisoineet julkisuuteen vuotaneista äänitteistä, joissa Bolivian oppositiojohtajat suunnittelevat vallankaappausta ja presidentti Moralesin syrjäyttämistä. Opposition keskusteluista on käynyt ilmi myös yhteydenpito amerikkalaissenaattoreihin, jotka ovat tukeneet vallanvaihtoaikeita. Kyseessä ovat republikaanit Marco Rubio ja Ted Cruz, sekä demokraattien Robert Menendez.

Vuodetuissa äänitteissä tulee väitetysti julki myös opposition suunnitelma polttaa Moralesin hallituspuolueen rakennuksia, sekä saada aikaiseksi koko maan kattava yleislakko. Opposition aikeissa oli myös suorittaa myöhemmin isku Kuuban suurlähetystöön. Tähän mennessä kukaan opposition edustaja ei ole kommentoinut vuodettuja äänitteitä.

On syytä olettaa, että amerikkalaiset taustavoimat yrittävät provosoida värivallankumouksen myös Boliviaan, Venezuelan epävakauttamisprojektin tyyliin. Pahimmassa tapauksessa maa voisi ajautua opposition ja ulkomaisten toimijoiden yllyttämänä laajempiin levottomuuksiin, tai jopa näennäiseen sisällissotaan, jossa yritettäisiin väkivalloin kaataa presidentti Moralesin hallitus.

Maanantaina Moralesia kuljettanut helikopteri joutui tekemään hätälaskun teknisen vian takia. Morales selvisi vahingoittumattomana, mutta tapaus on herättänyt epäilyjä. Tapahtunutta aiotaan tutkia tarkemmin. Vaikka kyse voi olla onnettomuudesta, sabotaasi ja salamurhayritys ei olisi vierasta presidentinvaalien tulokseen pettyneelle Washingtonille.

Amerikkalainen ulkopolitiikka, sen edustamasta talousliberalismista puhumattakaan, on kärsinyt viime aikoina karvaita tappioita Latinalaisessa Amerikassa. On ymmärrettävää, jos kansallismieliset johtajat, kuten Morales, halutaan raivata pois tieltä ja asettaa Washingtonille mieleiset nukkehallitsijat tilalle. Evo Morales on toiminut Bolivian johtajana vuodesta 2006 lähtien.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s