Venäjän presidentti Vladimir Putin on vierailulla Unkarissa. Budapestissa Putinia isännöi pääministeri Viktor Orbán.

Alustavien tietojen mukaan Putin ja Orbán keskustelevat mm. energia-asioista; Unkari ostaa suurimman osan maakaasustaan Venäjältä. Myös ydinenergian suhteen Unkari luottaa Venäjään.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov mainitsi aiemmin, että keskusteluissa saatetaan sivuta myös Ukrainan unkarilais- ja venäläisvähemmistöjen asiaa. Orbánin ja Putinin on määrä käsitellä myös Lähi-idän kristittyjen auttamista.

Putin ja Orbán ovat tavanneet usein viime vuosina, mikä on pantu pahoitellen merkille suomalaisissa tiedotusvälineissä. Molempia valtiomiehiä kuvaillaan meillä yleensä vain negatiiviseen sävyyn. Tämänpäiväistä tapaamista on jo uutisoitu mainiten, että \”Venäjän ja Unkarin johtajia yhdistää muun muassa nihkeä suhtautuminen länsieurooppalaisiin liberaaleihin arvoihin\”.

Toimittajat ovat valitelleet myös sitä, että Unkari on \”yksi myönteisimmin Venäjään suhtautuvista EU-maista\”. Pari vuotta sitten Yle uutisoi, kuinka \”Orbánin Unkari lipuu kohti Putinia ja itää\”. EU:n sisällä Unkari on yksi maista, jotka ovat pyrkineet ajamaan Venäjän-vastaisista pakotteista luopumista. Toivottavasti tähän päämäärään vielä päästään, sillä se olisi Suomenkin etujen mukaista.

Orbánille tapaamiset Putinin kanssa auttavat havainnollistamaan Unkarin erityistä roolia siltana EU:n ja Venäjän välillä (Suomelle tämä rooli ei ole enää kelvannut). On myös väitetty, että juuri Orbán ja Putin olisivat vaikuttaneet Trumpiin näkemyksillään Ukrainan hallinnon korruptiosta. Yhdysvaltojen edustajainhuoneen puhemiehenä toimivan demokraattijohtaja Nancy Pelosin mielestä \”kaikki jäljet johtavat Putiniin\”.

Kansallismielisten suomalaisten keskuudessa suhtaudutaan yleensä suopeasti Unkarin nykyhallintoon. Orbán nähdään myös johtajana, joka on maahanmuuttoon ja kansallisen kulttuurin säilyttämiseen liittyvissä asioissa oikeilla linjoilla. Sama suopeus ei useinkaan yllä Putinin Venäjään, vaan osa kansallismielisistä on jämähtänyt sotien aikaisiin synkkiin mielenmaisemiin.

Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártón mukaan maan suhteet Venäjään ovat \”läpinäkyvät ja perustuvat kansallisten intressien edistämiseen\”. Valitettavasti virallinen Suomi ei omaa Unkarin kaltaista pragmaattista suhtautumista, vaan meillä toistellaan angloamerikkalaista Venäjän-vastaista propagandaa. Toivottavasti tähän tulee vielä joskus muutos.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s