Sillä välin, kun presidentti Trump yrittää osoittaa olevansa edeltäjistään poikkeava johtaja, Washingtonin syvän valtion pitkän tähtäimen suunnitelmia siirretään CIA:n, Pentagonin ja Naton työpöydiltä käytäntöön.

Yksi ikävä esimerkki tästä on, että Yhdysvallat järjestää ensi vuonna historiallisen suuren sotaharjoituksen Euroopassa. Defender-Europe 20-harjoituksessa Yhdysvallat tuo Eurooppaan niin paljon joukkoja ja kalustoa, ettei vastaavaa ole nähty 25 vuoteen. Kyseessä on poikkeuksellisen suuren mittaluokan harjoituskokonaisuus.

Vaikka harjoituksen julkisessa tiedotuksessa ei mainita erikseen Venäjää, Defender-Europe on selvästi lännelle Venäjän vastaisen sodan harjoittelua. Harjoituksessa amerikkalaisjoukot Nato-kumppaneineen käyttävät kahdeksan maan satamia ja lentokenttiä. Mukana ovat mm. sellaiset Yhdysvaltojen merentakaiset alusmaat, kuin Viro, Latvia, Liettua, Puola ja Georgia. Kaikkiaan harjoitukseen odotetaan 37 000 osallistujaa 18 maasta.

Ensi vuoden harjoituksen tarkoituksena on testata ja parantaa Yhdysvaltojen kykyä \”koota nopeasti vahva ja taistelukykyinen voima\” Washingtonin Euroopan vasallimaiden kanssa. Harjoitus ulottuu ajallisesti helmikuusta elokuuhun, mutta tärkein painopiste on huhti- ja toukokuulla.

Yhdysvallat on harjoitusta koskevassa tiedotuksessaan listannut myös Suomen yhdeksi osallistujamaaksi seitsemäntoista muun rinnalle.  Puolustusministeriöstä kiirehdittiin korjaamaan, että Suomi \”ei ole suoraan osallistumassa Defender-Europe -harjoitukseen\”. Olisi kannattanut ehkä kertoa asiasta Suomen poliittiselle johdolle? Isäntämaasopimus on tosin tehty, joten tällaisia yllätyskomennuksia on luvassa varmasti jatkossakin.

\”Yhdysvallat ei ole tehnyt tämmöistä sitten kylmän sodan aikojen\”, puolustusministeriön vanhempi osastoesiupseeri Jyri Saanio hehkuttaa. Massiivista sotaharjoitusta perustellaan jälleen \”Euroopan muuttuneella turvallisuusympäristöllä\”. Harjoitus liittyy Saanion mukaan alueellisen puolustukseen.

Miten tämä sopii yhteen EU:n ja Ranskan presidentti Macronin ajatukseen saada Venäjä mukaan rakentamaan eurooppalaista turvallisuusarkkitehtuuria? Näyttää siltä, että aivan toisenlaisia suunnitelmia on tehty ainakin Yhdysvaltojen sotateollisen kompleksin toimesta.

Suursotaharjoitus herättää kysymyksiä. Haluaako Yhdysvallat jälleen sotia Euroopan maaperällä, kun se on menettämässä hegemonia-asemansa? Onko Suomen kohtalona toimia uuden suursodan taistelutantereena? Kuten päivittäisestä uutisten ja iltapäivälehtien propaganda-annoksesta voi päätellä, Suomi on jo valjastettu angloamerikkalaiseen hybridisodankäyntiin Venäjää vastaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s