Presidentti Trumpin päätös vetää amerikkalaisjoukot pois koillis-Syyriasta on herättänyt laajaa vastustusta sekä republikaanien että demokraattien riveissä.

Valkoinen talo ilmoitti maanantain vastaisena yönä, että amerikkalaisjoukot väistyvät \”Turkin operaation tieltä\”. Interventionistista ulkopolitiikkaa tukevat poliitikot ovat pöyristyneitä siitä, että Trump on nähtävästi valmis jättämään Syyrian runteluprojektin, sekä pettämään samalla amerikkalaisjoukkojen puolella taistelleet kurdit.

Aina välillä Trump osaa yllättää hieman positiivisemmin; toivoa sopii, että päätös vetäytymisestä vain pitäisi. Trump perusteli päätöstään sillä, että Yhdysvaltojen olisi jo \”aika vetäytyä loputtomista sodista ja taistella vain siellä, missä se hyödyttää Yhdysvaltoja\”. Vuosia kestäneen Syyrian tuhoamisen jälkeen Valkoinen talo antaa ymmärtää, että \”Turkin, Euroopan, Syyrian, Iranin, Irakin, Venäjän ja kurdien\” pitää nyt selvittää sekava tilanne, jota Yhdysvallat on ikävä kyllä ollut itse luomassa.

Virallisesti Turkin päämääränä on luoda \”turvavyöhyke\” rajalle, ja asuttaa sinne rakennettaviin kaupunkeihin Turkissa tällä hetkellä oleilevat 3,6 miljoonaa syyrialaispakolaista. Samalla Turkin hallinto haluaa tyhjentää alueen kurditaistelijoista, joita Turkki pitää terroristeina, sekä estää kurdiseparatistien aikeet luoda alueelle itsehallinto.

Ennen sotaa kurdivähemmistöt elivät rauhassa muiden syyrialaisten kanssa. Vasta kun Yhdysvallat ryhtyi tukemaan ja tarjoamaan rahoitusta, koulutusta ja aseistusta kurdiseparatisteille, kurdit ryhtyivät taistelemaan Assadin hallintoa vastaan, kirjoittaa toimittaja Sarah Abed. Hän muistuttaa, että kurdiseparatistit ovat myös liittoutuneet Israelin kanssa ja tehneet yhteistyötä useiden terroristiryhmien kanssa Syyrian sodan aikana.

Vaikka Erdoğan ei varmaankaan uskalla uhmata Syyrian armeijaa ja sen tukena taistelevia venäläissotilaita, on Ankara valmis iskemään alueen kurditaistelijoita vastaan Yhdysvaltojen ja lännen uhkauksista huolimatta. Niinpä kurdit yrittävät nyt saada kiireesti sopimuksen aikaan Damaskoksen kanssa. Tarjoaako Assad kurdeille turvaa, jota Yhdysvallat ei ole halunnut tai kyennyt tarjoamaan?

Syyrian hallintoa Erdoğanin projekti ei kuitenkaan hämää. Turkki haluaa \”turvavyöhykkeen\” avulla tehdä tilaa uudisasutukselle, jonne sijoittuisivat Turkille uskolliset syyrialaispakolaiset. Näin muokattaisiin uusiksi alueen demografiaa. Vyöhykehankkeen on arvioitu tulevan maksamaan noin 24 miljardia euroa. Presidentti Erdoğan onkin jo kampanjoinut YK:ssa ja muualla kerätäkseen rahoja kokoon. Toki olisi hyvä, jos pakolaisten tulo sota-alueilta Euroopan unionin jäsenmaihin tyrehtyisi.

Skenaario kohti rauhaa on epävarma ja monia mutkia tulee varmasti vielä vastaan. Hanke kuitenkin ärsyttää suunnattomasti Washingtonin sotahaukkoja, jotka ovat joutuneet seuraamaan Syyrian vallanvaihto-operaation täydellistä epäonnistumista. Syyrian presidentti Assad on yhä tukevasti vallassa, Venäjän ja Iranin joukkoja on yhä Syyriassa, ja nyt Erdoğanin Turkki voi myös saada osittain tahtonsa läpi, koska Trump on haluton jatkamaan kallista sodankäyntiä alueella.

Yhdysvalloissa kongressi on jo uhannut Turkkia pakotteilla ja jopa Nato-jäsenyyden jäädyttämisellä, jos Erdoğan käy käsiksi kurditaistelijoihin. Meillä media on myös pelotellut, siteeraten amerikkalaisia, että kurdien vankeina olevat Isis-taistelijat saattavat saada uutta jalansijaa kaaoksen keskellä. Tällainen hölynpöly uppoaa ehkä ainoastaan Ylen uutisten varassa oleviin kansalaisiin, mutta itse en Isisin uutta nousua henkeäni pidätellen odottelisi.

Tosiasiassahan koko Isis-järjestö feikkijihadisteineen on ollut Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten luomus, jolla pyrittiin epävakauttamaan Syyriaa ja muutakin Lähi-itää lännen ja Israelin intressien mukaisesti. Kurkunleikkausvideot ja mustiin pukeutuneet Isis-jihadistit olivat yhdistelmä lännen tiedustelupalvelujen luomaa propagandaa ja likaisia operaatioita. Syyrian armeija on jo Venäjän avustuksella eliminoinut tai vanginnut oikeat taistelijat. Meillä tietysti kirjoitetaan lähinnä Al-Holin leirin naisista ja lapsista.

Syyriaan olisi jo aika saada rauha, jotta maan jälleenrakennus voisi toden teolla alkaa. Niinpä ei-toivotut vieraat, kuten alueella partioivat amerikkalais- ja turkkilaisjoukot, olisi syytä saada pois maasta. Venäjän ja Iranin joukkoja Syyriassa on yhä presidentti Assadin kutsumana. Katsotaan nyt, muuttuuko Yhdysvaltojen perinteinen, vieraiden valtioiden asioihin sekaantuva ulkopolitiikka, edes Syyrian osalta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s