YK:n yleiskokous käynnistyi New Yorkissa maanantaina, 23. päivä syyskuuta. Yleiskokous on foorumi, jolla valtiot neuvottelevat ajankohtaisista kansainvälisistä asioista.

Ilmastomaskotti Greta Thunbergin esiintymisestä sekä Donald Trumpin patriotismipuheista on uutisoitu jo laajasti, joten kiinnitän oman huomioni muihin aiheisiin.

Presidentti Sauli Niinistö sai puheenvuoron tiistaina. Hän painotti ”luottamuksen merkitystä ilmastotoimissa”, muistutti kestävän kehityksen agendasta ja Pariisin ilmastosopimuksesta. Niinistö puhui miltei tyhjälle salille; EU:n mallioppilasmaan edustajien mielipiteet eivät tunnu kiinnostavan ketään. Toivottavasti tämä karu tosiasia valaisi hieman nöyryyttä poliittisiin päättäjiimme.

Yhdysvallat käytti yleiskokousta myös Venäjän vastaiseen vaikuttamiseen. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kritisoi Washingtonin päätöstä olla myöntämättä viisumeja useille Venäjän delegaation jäsenille. Viisumi jäi saamatta kymmeneltä Venäjän parlamentin ylähuoneen jäseneltä, jotka olisivat osallistuneet YK:n yleiskokouksen vuotuiseen istuntoon.

Lavrovin mielestä YK:n päämajan sijaintia voitaisiin harkita uudelleen, koska Yhdysvallat käyttää asemaansa väärin. Iranin presidentti Hassan Rouhani sanoi torstaina, että Iran voisi tukea hanketta, jos päämajan uudelleensijoittamisesta ”johonkin parempaan maahan” äänestettäisiin. Ehkä jokin puolueeton maa, kuten Sveitsi, sopisi isännöimään Yhdistyneitä kansakuntia paremmin? Venäjän duuman kansanedustaja Natalia Poklonskaja on puolestaan ehdottanut, että YK:n uusi päämaja voitaisiin sijoittaa Krimille.

Israelin ulkoministeri Israel Katz projisoi puheessaan sionisteille tyypilliseen tapaan, väittäen Iranin olevan ”suurin uhka Lähi-idän vakaudelle ja turvallisuudelle”. Katz myös aneli maailman maita tunnustamaan miehitetyn Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi, kuten Trumpin Yhdysvallat on jo tehnyt. Kansainvälinen yhteisö ei ole ainakaan vielä lämmennyt ajatukselle.

Saudi-Arabian ulkoministeri Ibrahim Al-Assaf toisti Israelin viestiä ja vaati kansainvälistä yhteisöä painostamaan Irania ”kaikin käytettävissä olevin keinoin”, mutta lisäten, että tehokkain tapa toimia on ”katkaista kaikki taloudelliset suhteet Teheranin kanssa”. Onneksi Kiina, Venäjä ja monet muut maat, ovat eri mieltä tässä asiassa.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan kertoi maansa jatkavan kaupankäyntiä Iranin kanssa Yhdysvaltojen asettamista pakotteista huolimatta. Erdoğanin puhe YK:ssa taisi olla tilaisuuden parhainta antia, sillä Turkin johtaja suututti sionistit esittelemällä karttakuvaa siitä, miten Israel on vuodesta 1947 alkaen varastanut maata palestiinalaisilta.