Kirjoitin viime lokakuussa Jemenin tilanteesta. Saudi-Arabia on Yhdysvaltojen ja Israelin tuella runnellut maata jo vuodesta 2014 alkaen, mutta tästä sotarikosten sarjasta ei lännen valta(vale)media paljoa uutisoi. Vasta nyt, kun saudien öljynjalostamoihin iskettiin viime lauantaina, uutistoimistot mainitsevat Jemenin edes sivulauseessa.

Syy mainintaan johtuu siitä, että Jemenin huthikapinalliset ilmoittivat olevansa vastuussa iskusta. Isku voisikin olla jemeniläisten vastaisku saudien veriteoille. Yhdysvalloille ei kuitenkaan huthien rooli syypäinä kelvannut, vaan ulkoministeri Mike Pompeo on jo syyttänyt teosta Irania.

Yhdysvallat on jo pitempään uhkaillut Irania. Mieltään usein muuttava presidentti Trump on ilmoittanut, että Yhdysvallat haluaisi välttää sodan, mutta on myös valmistautunut käymään Irania vastaan. Tällainen aggressio voisi kostautua seuraavissa presidentinvaaleissa, mutta mitä sanoo ”syvä valtio”, ts. Yhdysvaltojen pysyvä valtiokoneisto ja sotateollinen kompleksi? Kuka tästä kaikesta hyötyy?

Sopivasti isku tapahtui myös Israelin vaalien alla, joten sikäläiset poliitikot, korruptiosyytteiden keskellä rypevää pääministeri Benjamin Netanjahua myöten, pyrkivät varmasti demonisoimaan Irania ja saamaan ääniä saudiliittolaistensa epäonnen varjolla. Sionismi ja Israelin etnokratia tarvitsevat vihollisensa.

Israel haluaisi Iranin vastaisen sodan, mutta tietysti niin, että Yhdysvallat ja länsiliittouma kantaisi päävastuun vaikeasta ja verisestä vallanvaihto-operaatiosta. Iskut saudien öljykentille tapahtuivat myös, kun on ollut puhetta Iranin presidentti Hassan Rouhanin ja Trumpin tapaamisesta, mitä Israel ja amerikkalaiset sotahaukat ovat jyrkästi vastustaneet.

Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksiin tehdyllä lennokki- tai ohjusiskulla on vaikutuksensa. Saudi-Arabia ilmoitti heti sunnuntaina, että iskut supistavat maan öljyntuotannon puoleen. Yhdysvallat ilmoitti olevansa valmis paikkaamaan tuotantohäiriöitä omilla öljyvarastoillaan. Öljyn hinta saatiin iskujen myötä kätevästi nousemaan.

Vaikka Yhdysvallat uhkailee Irania ja mahdollisista vastatoimista puhutaan, en aivan heti usko sodan syttymiseen. Sodanvastaisina voimina toimivat Venäjä ja Kiina, joilla on omat geopoliittiset ja taloudelliset intressinsä alueella. Kiina on ilmoittanut, että Yhdysvaltojen on vastuutonta syyttää iskuista Irania, varsinkin kun Washingtonilla ei ole edes esittää mitään todisteita väitteilleen.

Venäjän presidentti, mestaritrolli Putin, puolestaan ehdotti Turkin pääkaupunki Ankarassa pidetyssä lehdistötilaisuudessa, että Saudi-Arabian kannattaisi ostaa turvakseen venäläinen ohjustorjuntajärjestelmä, aivan kuten Turkki ja Iran ovat tehneet. Tällä hetkellä saudien öljykenttiä on turvaamassa ylikallis ja ilmeisen tehoton, amerikkalainen Patriot-järjestelmä.