Ranskalaisen taloustieteilijä Thomas Pikettyn mielestä miljardöörit vahingoittavat talouskasvua ja heidän varallisuuttaan pitäisi verottaa nykyistä huomattavasti rankemmalla kädellä.

Piketty, jonka vuonna 2013 julkaistusta taloustieteen historiaa käsittelevästä kirjasta Le Capital au XXIe siècle, \”Pääoma 2000-luvulla\”, tuli valtaisa myyntimenestys eri puolilla maailmaa, on juuri julkaissut uuden, 1200-sivuisen teoksen Capital et idéologie, \”Pääoma ja ideologia\”. Uuden kirjan ranskankielinen alkuteos julkaistiin viime viikolla. Kirjan englanninkielinen painos tulee ulos ensi vuoden maaliskuussa.

Piketty kannattaa globaalia pääomaveroa, jossa vero perittäisiin vuosittain prosentteina henkilön kokonaisvarallisuudesta (nettovarallisuudesta). Pienimpiä omaisuuksia verotettaisiin kevyesti, jos lainkaan. Piketty väittää, että pääomavero voisi tehokkaasti ratkaista yksityisen pääoman ja sen tuoton ikuisuus­ongelman.

Yrittäjillä voisi yhä olla miljoonaomaisuuksia, mutta varsinaisia miljardöörejä ei enää uuden verotuksen myötä syntyisi. Pikettyn mielestä tämä olisi yleisen edun mukaista. Hänen mielestään tulojen kasautuminen ökyrikkaille luo eriarvoisuutta, joka ei ole sattumaa, vaan yksi kapitalismin keskeisiä piirteitä. Tämä ongelma poistuu Pikettyn mielestä vain valtion väliintulolla. Piketty on ehdottanut myös, että jokaisen ranskalaisen tulisi saada valtiolta \”ennakkoperintönä\” 120 000 euroa heidän täyttäessään 25 vuotta.

Pikettyn mukaan käsitys siitä, että raharikkaat luovat työpaikkoja ja edistävät talouskasvua, on väärä. Yhdysvalloissa tulot asukasta kohti olivat 2,2 prosenttia vuodessa aikavälillä 1950 luvulta 1990-luvulle saakka. Kun miljardöörien määrä räjähti 1990- ja 2000-luvuilla, kasvaen 90-luvun sadasta tämän päivän noin kuuteensataan henkilöön, tulojen kasvu asukasta kohden putosi 1,1 prosenttiin.

Vaikka Pikettyn näkemykset ovat saaneet vastakaikua akateemisissa piireissä ja vasemmiston keskuudessa, poliitikot eivät ole niistä vielä innostuneet. Jopa Ranska lakkautti varallisuusveron vuonna 2017, väittäen sen heikentävän investointeja. Pikettyn mielestä kaikkialla länsimaissa sekä vasemmisto- että oikeistopuolueet ovatkin \”eliitin kaappaamia\”. Tässä hän ei liene aivan väärässä.

Piketty uskoo kuitenkin, että varallisuuden uusjaon teemat nousevat vielä esiin poliitikkojen toimesta. Piketty mainitsee amerikkalaisina esimerkkeinä Elizabeth Warrenin ja Bernie Sandersin, sekä nuoret demokraatit. Hän välttää käyttämästä termiä \”sosialismi\”, mutta katsoo kuitenkin, että Yhdysvaltoja jo Ronald Reaganin ajoista hallinnutta uusliberaalia kapitalismia olisi uudistettava.

\”Reaganismi on puolustanut varallisuuden keskittymistä [harvojen käsiin], ikään kuin miljardöörit olisivat pelastajiamme\”, Piketty kritisoi. \”Reaganismi on osoittanut rajansa: kasvu on puolittunut, eriarvoisuus on kaksinkertaistunut. On aika irtautua tästä \”omaisuuden pyhyyden\” vaiheesta ja ylittää kapitalismi\”, Piketty ehdottaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s