Liityin jokin aika sitten kokeeksi HBO Nordicin katsojiin. Vaikka HBO:n tarjonnassa on pohjoismaisia ja eurooppalaisiakin sarjoja ja elokuvia, on amerikkalaista viihdettä silti eniten. Kun mukaan lasketaan vielä Netflix, Blockbuster, ja muut jenkkipalvelut ja televisiokanavat, voi ymmärtää, miksi angloamerikkalainen viihde on niskan päällä Suomessa ja muuallakin päin maailmaa.

Venäjällä asuva amerikkalaistoimittaja Tim Kirby on huomannut saman. Kirby on myös pannut merkille, että venäläiset patrioottiset intellektuellit katsovat usein maansa tarvitsevan vahvaa armeijaa, jotta Venäjä olisi voimakas ja kunnioitettu maailmalla. He saattavat myös ymmärtää valtamedian roolin pehmeän vallankäytön edistäjänä, joka rakentaa kilpailevia narratiiveja lännen valtamedialle. Viihdeteollisuuden merkitystä poliittisen hegemonian tukijana ei Venäjällä Kirbyn mielestä kuitenkaan tarpeeksi ymmärretä, saati hyödynnetä.

Vaikka Hollywood vaikuttaa moniin ihmisiin kehdosta hautaan, valtaosa pysyy silti oman kotimaansa kulttuurisessa kontekstissa. Niinpä jopa egyptiläinen voi pukeutua länsimaisesti, mutta säilyä silti sisimmässään egyptiläisenä. Ehkä noin viisi prosenttia nuorista haluaa muuttua ”amerikkalaisiksi”, ja palvella vierasta isäntää ideologisella tasolla. Tuo viisi prosenttia on kaikki, mitä tarvitaan värivallankumousten aloittamiseksi, Kirby siteeraa egyptiläistä kollegaansa.

Tässä piilee Kirbyn mukaan vaaratekijä Venäjän tulevaisuudelle: Venäjältä puuttuu visio, jota se voisi projisoida muualle maailmaan. Nyt länsi projisoi omaa näkemystään Venäjään päin, ja nuoret tulevat alttiiksi vieraille, jopa Venäjä-vastaisille, vaikutteille. Venäjä ei omaa ”venäläistä unelmaa” tai ”venäläisen vuosisadan” ihannetta, väittää Kirby. Yhdysvaltojen johtamalla lännellä on ollut tällainen vahva visio, samoin Kiinalla. Kirby valittaa, ettei Venäjän hallitus tarjoa tarvittavaa ideologista perustaa omille kansalaisilleen saati ulkomaalaisille.

Jokaiseen lapseen ja nuoreen on jo varhain iskostettu Tähtien sodan ja Disneyn välityksellä lännen ”liberaalit arvot”, Kirby arvioi. Miltei jokainen on nähnyt väläyksen japanilaista animea, ja Facebook on täynnä hassuja Bollywood-elokuvaklippejä, mutta harvat ovat katsoneet venäläisiä elokuvia tai tv-sarjoja. Yhdysvaltojen vasallivaltio Japani ja vasta köyhyydestä nouseva Intia ovat valovuosia edellä venäläistä viihdeteollisuutta, Kirby harmittelee. Baltiassa on tosin ehditty huolestua venäläisestä animaatiosarjasta Maša ja karhu, joka traumavaltio Viron mielestä sisältää ”Kremlin propagandaa”.

Vaikka ajatukset ”illiberaalista demokratiasta” ”multipolaarisuudesta” ja ”neljännestä poliittisesta teoriasta”, ovat tänä päivänä venäläisen intellektuellin diskurssin ytimessä ja omaavat ideologista potentiaalia kasvaa vastavoimaksi lännen liberalismille, niiltä puuttuu pr- ja markkinointiosaaminen sekä keinot välittää visionsa massoille. Liberalismin visio maailmasta on levinnyt kaikkialle, kiitos Hollywoodin ja CIA:n panostuksen, mutta Venäjällä ideologioista keskustellaan vieläkin ajatushautomoissa politologien kesken. Kirby toteaa tylysti, että samat ihmiset eivät huomaa tässä mitään väärää, vaan kuluttavat itsekin mielellään jonkun Netflixin tarjoamaa viihdesaastaa.

Venäjällä on kulttuurista ja älyllistä potentiaalia puolustaa itseään ideologisesti ja edistää visiota, joka voi tehdä siitä suurvallan, mutta ongelma on Kirbyn mielestä se, että viihdeteollisuus ja mediakenttä eivät tue tarpeeksi tätä projektia. Kirbylle on Venäjällä naurettu, kun hän on sanonut viihteen olevan tärkeä osa maanpuolustusta, kansakunta- ja valtiorakentamista. Tämä johtuu siitä, että nämä naurajat tarkastelevat maailmaa teknokraattisesta perspektiivistä. Ydinaseiden pelotevaikutuksen teknokraatit voivat ymmärtää, mutta he eivät näe arvoa sillä, että venäläistä sielunmaisemaa kuvattaisiin valkokankaalle ja ideologista visiota levitettäisiin muualle maailmaan viihteen välityksellä. Venäläinen viihdeteollisuus onkin Kirbyn mielestä ”lännettyneiden liberaalien” käsissä.

Kirbyn mielestä voimakkaat maat heijastavat ulospäin vahvaa kulttuurista visiota. Venäjä pysyy, kuten presidentti Barack Obama asian kyynisesti ilmaisi, ”alueellisena valtana”, ellei se pysty tuottamaan kuluttajille globaalia viihdettä, joka esittelee ”venäläisen unelman”. Todellinen merkki 2000-luvun suurvallasta, on kyky tuottaa viihdettä, joka heijastaa sen kulttuuria, vakuuttaa Venäjän kansalaisuuden saanut Kirby. Jos et osaa tehdä elokuvia ja videopelejä kulttuuristasi, miten se voisi selviytyä globalisoituneessa maailmassa? Kirby toivoo, että tähän tulee vielä muutos ja Venäjä kykenee vastustamaan Hollywoodin liberalismia ja Washingtonin ulkopolitiikkaa myös viihdeteollisuuden välityksellä.