Yhdysvalloista kuuluu vaihteeksi jotain hyvää. Kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton on erotettu tehtävästään.

Presidentti Trump kertoi asiasta tyypilliseen tapaansa Twitter-viestissä. Trump mainitsi olleensa usein eri mieltä monista Boltonin ehdotuksista.

Bolton ehti toimia neuvonantajana kuusitoista kuukautta ja hän suositteli aina kovan linjan ulkopolitiikkaa. Trump vitsaili aiemmin, että Bolton olisi valmis pommittamaan koko muuta maailmaa samanaikaisesti. Valkoisen talon sisältä on kerrottu, että Bolton oli turhautunut työhönsä, sillä Trump ei noudattanut hänen turvallisuuspoliittisia neuvojaan. Moneltakohan sodalta maailma on säästynyt?

Aiemmin tänä vuonna, Bolton yritti saada aikaan sotilaallisen väliintulon Venezuelassa. Bolton on myös toiminut avainhenkilönä Yhdysvaltojen sotalaivojen ja kaluston siirtämisessä Persianlahdelle Irania vastaan. Trumpin kerrotaan peruuttaneen viime hetkellä suunnitellun vastaiskun Iranin alas ampuman amerikkalaislennokin jälkeen.

Trumpin tavatessa Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-unin uudemman kerran kesäkuun lopulla, Bolton oli lähetetty työmatkalle Mongoliaan. Presidentin seurassa historiallisella visiitillä Korean demilitarisoidulla vyöhykkeellä oli sen sijaan Fox Newsin toimittaja Tucker Carlson, joka oli varoittanut Trumpia Boltonista ja kutsunut tätä kiistanalaista neuvonantajaa ”byrokraattiseksi lapamadoksi”.

Viimeisin välirikko ilmeisesti tapahtui Trumpin yrittäessä sopia tapaamista Afganistanin Taliban-liikkeen edustajien kanssa. Tässäkin asiassa Bolton oli jyrkästi neuvotteluja vastaan, vaikka jopa ulkoministeri Mike Pompeo yritti organisoida tapaamista Trumpin ja talibanien välillä. Sopivasti Kabulissa räjähti jälleen, amerikkalaissotilas muiden uhrien joukossa, ja rauhanneuvottelut menivät jäihin.

Koko uransa ajan Bolton on suosinut aggressiivista amerikkalaista vallankäyttöä hienovaraisen diplomatian sijaan. Iranissa Boltoniin suhtauduttiin äärimmäisen epäluuloisesti, sillä sotaisa mursuviiksi oli useita kertoja julkisesti toivonut väkivaltaista vallanvaihtoa islamilaisessa tasavallassa. Trumpin taas kerrotaan loppupelissä suosivan neuvotteluja, vaikka hän on itsekin vetäytynyt aiemmin sovituista sopimuksista.

Uusi turvallisuusneuvonantaja nimetään ensi viikolla. Toivoa sopii, että Trumpin hallintoon tulisi järjen ääniä vallanvaihto-operaatioita suosittelevien sotahaukkojen sijaan. Nyt ainakin yhdestä ”viallisesta yksilöstä” ja ”sodanlietsojasta” (kuten Pohjois-Korean ulkoministeriö John Boltonia kuvaili) on päästy eroon.