Suomen ulkoministeri Pekka Haavistoa on haastateltu kansainväliseen Financial Times-taloussanomalehteen. Haastattelu keskittyy käsittelemään EU:n ja Venäjän suhteita.

Kirjoitus on herättänyt jo vihastusta Venäjä-vastaisissa suomalaisissa. Twitterissä, kokoomuslaisessa Verkkouutiset-lehdessä, ja muuallakin nämä russofobisimmat kommentoijat ovat jo vuodattaneet sappeaan. Mitä Haavisto sitten on Financial Timesille sanonut?

Lehti otsikoi, että ”Suomi kehottaa EU:ta parantamaan suhteitaan Venäjään”. Tämä on suoraa lainausta Haavistolta, joka imitoi Ranskan presidentti Macronin aiemmin esittämiä vastaavia näkemyksiä. Haaviston mukaan suhteiden uudistaminen on tarpeen, jotta EU:n turvallisuus paranisi, ja kansainvälisiä konflikteja voitaisiin ratkoa yhdessä Venäjän kanssa, transatlanttisten jännitteiden lieventämisestä puhumattakaan.

”On hyvin vaikea kuvitella ratkaisua [globaaleihin kriiseihin] ilman Venäjää – tai ratkaisua, jossa Venäjä ei jollain tavalla ole aktiivisena kumppanina”, Haavisto toteaa Financial Timesille. Tärkeintä olisi nyt ratkaista Ukrainan kriisi, hoetaan myös Haaviston suulla. Sekä Macron että Haavisto ovat molemmat sitä mieltä, että Ukrainan uuden presidentti Zelenskyin myötä Moskovan ja Kiovan välejä on helpompi korjata. Sauli Niinistön ystävä, entinen presidentti Porošenko, ei nauti enää eurokraattien luottamusta.

Jotkut itäeurooppalaiset traumavaltiot Puolasta Baltian maihin eivät tietenkään toivo sopua EU:n ja Venäjän välille, mutta voi olla, ettei niiden mielipidettä asiassa paljoa kysellä. Haaviston mukaan uusi suhtautuminen Venäjään johtuu Brexitin luomasta epävarmuudesta, sekä Trumpin hallinnon nuivasta suhtautumisesta Eurooppaan.

Toivoa sopii, että EU:n ja Venäjän suhteissa olisi tapahtumassa muutos parempaan ja puheista siirryttäisiin konkretiaan. Tämä tekisi hyvää myös Suomen ja Venäjän väliselle kaupalle, jossa ei tällä hetkellä ole kehumista. Kreml puolestaan on jo vuosia toistanut, että laittomista sanktioista huolimatta Venäjä haluaa hyvät suhteet Eurooppaan.