Ranskan presidentti Emmanuel Macron on varoittanut, että olisi ”strateginen virhe” jättää Venäjä ulos kansainvälisestä päätöksenteosta. Länsimaiden on hänen mielestään muutettava suhtautumistaan Moskovaan.

”Elämme länsimaisen hegemonian loppua”, Macron sanoi tiistaina Ranskan diplomaattipäivillä, isännöityään viikonloppuna G7-maiden kokousta Biarritzin kaupungissa. Hän nimitti ”Pekingin ja Moskovan nousua” merkiksi muutoksesta maailmantilanteessa (Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on puhunut tästä jo vuosia, meillä ei vain ole kuunneltu).

Rothschild-pankkiiri ja lännen globalistien kultapoika Macron pelkää isäntiensä tavoin, että Venäjän ja Kiinan liitto päättää heidän valtakautensa. Euraasian intressit eivät välttämättä käy yksiin lännen vanhan pankkiirieliitin intressien kanssa sellaisenaan, siksi nyt yritetään liennytystä. ”Venäjän eristäminen lisäisi jännitteitä”, Macron sanoi. Ellei suunta radikaalisti muutu, Eurooppa uhkaa jäädä kiinni ”jäätyneisiin konflikteihin”, ja pysyy ”Yhdysvaltojen ja Venäjän välisen strategisen taistelun näyttämönä”, Macron arvioi.

Tavattuaan Venäjän presidentti Putinin viime viikolla kesäasunnollaan Etelä-Ranskassa, Macron vannoi rakentavansa taas luottamukselliset suhteet Venäjän ja EU:n välille. Myös Yhdysvaltojen presidentti Trump on ehdottanut, että Venäjä otettaisiin takaisin G8-maiden ryhmään, jotta tärkeistä maailmanpoliittisista asioista voitaisiin keskustella myös Putinin kanssa. Ukrainan kriisiäkin yritetään sovitella. Maailmassa tuntuu olevan taas hieman järkeä, joten epäilijä saattaa kysyä, mistä moinen?

Vanhan vallan edustajat yrittävät pelastaa, mitä pelastettavissa on. Macron puhui myös ”ennennäkemättömästä kriisistä”, joka varjostaa globaalia markkinataloutta. Maailmanjärjestys ei ole enää entisenlaisensa. Macronin mielestä sitä ovat ”ravisuttaneet lännen tietyissä kriiseissä tekemät virheet”, mutta myös ”Yhdysvaltojen [eri hallintojen] tekemät päätökset”. Nämä Washingtonin päätökset vaikuttavat konflikteihin Lähi-idässä ja muualla, ”tehden tarpeelliseksi uudelleen arvioida sotilaallisia ja diplomaattisia strategioita”, Macron muotoili.

Macronin ja lännen eliitin suusta tämä saattaa kuulostaa hieman epätoivoiselta, enkä aivan heti luottaisi miehen sanomisiin. Venäjä-suhteiden parantamisesta on puhuttu jo aiemminkin. EU:ssa on toki maita ja tahoja, joille edes strateginen kumppanuus Venäjän kanssa ei kelpaa. Etenkin Puolassa ja Baltiassa Macronin mietteet herättävät varmasti vastustusta.

Mitä ajattelevat Suomen euroatlantistit, jotka ovat sukkuloineet Brysselin ja Washingtonin välillä? Brysselissä on yritetty epäonnistuneesti ”päästä pöytiin, joissa päätökset tehdään”. Washingtonista tuleva käskytys on otettu kuuliaisesti vastaan ja presidenttiämme myöten uskollisuus Yhdysvalloille on selviö. Vahinko vain, ettei Trumpin hallinto tunnu välittävän niinistöläisestä ”sääntöpohjaisuudesta”, saati kokoomusliberaalien ”arvopohjasta”. Miten nyt, kun Macronin ja Merkelin Pariisin ja Berliinin akseli kääntyykin itään päin?

Jos EU normalisoi suhteet Venäjään, mitä tekee russofobinen, angloamerikkalaiseen hybridisodankäyntiin viritetty Suomi? Jatkaako valta(vale)media samalla myrkyllisellä, Paanasen ja Karvalan linjalla? Miten käy toimittaja Aron trollijahdin? Arvelen, että edes poliittinen eliitti ei ole oikein pysynyt mukana muutosten tuulissa. Macronin lausunnot närästävät varmasti myös ulko- ja turvallisuuspolitiikan kotikutoisia ”asiantuntijoita”, sekä Ukrainaa fanittavia nationalisteja, joille Venäjä on ”roistovaltio”, ja vain Nato-jäsenyys voi meidät enää pelastaa.

Mutta vakavasti puhuen, sekä EU:ssa että Yhdysvalloissa ollaan huolissaan Venäjän ja Kiinan allianssista, joka on jo muuttanut geopoliittista asetelmaa ja maailmanpolitiikan suuntaa. Macronin eurokraattien tulisi ymmärtää, että Venäjän ja Kiinan yhteistyö on syventynyt jo vuosien ajan. Euraasian unionin ja Kiinan uuden silkkitien matka ei tyssää siihen, että Eurooppa ilmoittaa haluavansa parantaa välejä Venäjän kanssa. Jos Eurooppa haluaa lähentyä Venäjää, Kiina tulee luultavimmin paketissa mukana. Uusi euraasialainen järjestys tulee, onko Eurooppa valmis?