Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasi maanantaina Ranskan presidentti Emmanuel Macronin keskiaikaisessa Brégançonin-linnoituksessa Etelä-Ranskassa. Suomalaismedia kommentoi presidenttien kohtaamista Venäjä-vastaiseen tyyliinsä, mutta ei siteerannut täysin rehellisesti myöskään Macronia itseään.

Ranskan presidentti nimittäin kirjoitti Twitterissä tapaamisen jälkeen olevansa vakuuttunut siitä, että ”Venäjän tulevaisuus on täysin sidottu Eurooppaan. Uskomme Eurooppaan, joka ulottuu Lissabonista Vladivostokiin”. Nämä sanat heijastavat euraasialaista ajattelua, jossa Venäjä ja Eurooppa muodostavat yhdessä Euraasian. Putin teki tähän liittyen ehdotuksen jo vuosia sitten, mutta Yhdysvaltojen painostamassa Euroopassa idea ei ole vielä edennyt käytännön tasolle. Vieraillessaan Suomessa viime vuonna, Macron sanoi myös haluavansa Venäjän mukaan eurooppalaiseen yhteistyöhön, joten mikään uusi ajatus tämä ei ole.

Meikäläinen lehdistö kirjoitti Macronin muistuttaneen Putinia ”sananvapaudesta, mielipiteenvapaudesta ja vapaudesta osoittaa mieltä”. Putin painotti, että mielenosoittajienkin on noudatettava lakeja, mutta mainitsi myös Ranskassa mieltään osoittavat keltaliivit, joita Macron on yrittänyt saada kuriin kovalla kädellä. ”Emme halua vastaavia tapahtumia Venäjän pääkaupunkiin”, Putin totesi Macronia näpäyttäen.

Presidenttien keskustelut kestivät kaksi ja puoli tuntia. Virallista lehdistötilaisuutta ei pidetty, mutta keskusteluissa mainittiin myös Ukrainan tilanne. Macron oli toiveikas, ”koska valta Ukrainassa on vaihtunut” ja Volodymyr Zelenskyin presidentiksi valinnan jälkeen Ukrainassa on nyt ”todellinen mahdollisuus rauhaan”. Macronin mukaan niin kutsuttu Normandian nelikko (eli Ukraina, Venäjä, Saksa ja Ranska) pitää lähitulevaisuudessa uuden huippukokouksen Ukrainaan liittyen. Nelikko on kokoontunut viimeksi lokakuussa 2016.

Putinin on määrä saapua keskiviikkona vierailulle myös Suomeen. Keskustelu presidentti Sauli Niinistön kanssa ei varmaankaan sisällä puheita Venäjän ja Euroopan ”yhteisestä tulevaisuudesta”. Washingtonin syvälle valtiolle uskollinen Niinistö ja suomalainen valta(vale)media tulevat varmasti vain arvostelemaan Putinia ja Venäjää entiseen tapaan. Maailma muuttuu, mutta Suomen lyhytnäköiset päättäjät ja politiikan taustapirut ovat liittäneet meidät uppoavan lännen liberaaliin järjestykseen Euraasian asemasta. Tähän olisi saatava muutos.