Iranin islamilaisen tasavallan keskuspankki

Iranin YK-lähettilään mukaan EU:n pyrkimykset mahdollistaa Iranin kaupankäynti -ja maksujärjestelyt Yhdysvaltojen pakotteista huolimatta, eivät ole johtaneet konkreettisiin tuloksiin. Iran on kyllästynyt odottamaan Brysselin täyttävän sitoumuksiaan.

\”Oma mielipiteeni on, ettei Instex-maksumekanismi ole riittävä. Tämä mekanismi ilman rahaliikennettä on kuin kaunis auto ilman bensiiniä\”, lähettiläs Majid Takht-Ravanchi muotoili toimittajille New Yorkissa.

Hieman ennen iranilaisdiplomaatin tyrmäävää lausuntoa, Iranin ydinsopimuksen eurooppalaiset allekirjoittajat, Saksa, Ranska ja Britannia, väittivät vaihtoehtoisen maksumekanismin olevan jo toiminnassa ja käsittelevän ensimmäisiä rahansiirtoja.

Tammikuussa luodun maksujärjestelmän tarkoitus oli ohittaa Yhdysvaltojen Teheranin vastaiset pakotteet sen jälkeen, kun Washington vetäytyi ydinsopimuksesta, joka Iranin kanssa oli solmittu edellä mainittujen euromaiden ja Obaman hallinnon toimesta. Iranin uutistoimisto IRNA:n mukaan mitään rahansiirtoja ei mekanismin kautta ole tähän mennessä tehty.

EU:n tyhjät lupaukset eivät auta Irania sen ongelmissa, Iranin YK-lähettiläs Takht-Ravanchi sanoi toimittajille. Toukokuussa islamilainen tasavalta uhkasi, ettei se aio enää noudattaa epäonnistuneen ydinsopimuksen ehtoja, ja varoitti, että Euroopalla on kuusikymmentä päivää aikaa helpottaa öljyn myynnin ja pankkiliikenteen rajoituksia, jotka ovat iskeneet Iranin talouteen. Muussa tapauksessa Iran jättää ydinsopimuksen.

YK-lähettiläs Takht-Ravanchin mukaan Yhdysvaltojen vetäydyttyä yksipuolisesti ydinsopimuksesta, EU ei ole saanut mitään aikaiseksi maksumekanismin suhteen. Washington on puolestaan vain lisännyt Iranin vastaisia pakotteita. Vaihtoehtoisen maksukanavan tarkoitus oli mahdollistaa yritysten kaupankäynti Iranin kanssa. Yhdysvaltojen uhkailun jälkeen monet yritykset ovat kuitenkin vetäytyneet kaupankäynnistä Iranin kanssa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s