Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump asetti maanantaina uusia ankaria talouspakotteita Iranille. Tällä kertaa pakotteet kohdistuvat Iranin hengelliseen johtajaan, ajatollah Khameneihin ja tämän esikuntaan.

Pakotteiden on tarkoitus vaikeuttaa Khamenein ja korkeiden virkamiesten rahaliikennettä. ”Iranin korkein hengellinen johtaja on lopulta ainoa, joka on vastuussa hallintonsa vihamielisestä toiminnasta”, uutistoimisto Bloomberg kertoo Trumpin sanoneen.

Iran vastasi tänään tiistaina ilmoittamalla, että Yhdysvaltojen päätös asettaa pakotteita Iranin hengellistä johtajaa sekä Iranin ulkoministeriä kohtaan sulki lopullisesti diplomatian tien Trumpin hallinnon ja Iranin välillä. Lausunnon twiittasi Iranin ulkoministeriön tiedottaja Abbas Mousavi.

Ei ole yllättävää, ettei Irania kiinnosta neuvotella Washingtonin kanssa. Iran on vuosikymmenet saanut kestää raskaita pakotteita, terroritekoja ja Yhdysvaltojen, Israelin ja näiden liittolaisten uhkailua, salamurhia ja tasavallan epävakauttamisyrityksiä. Trumpin päätös asettaa ”talouspakotteita” Iranin hengelliselle johtajalle kertoo myös Trumpin ja hänen hallintonsa täydellisestä ymmärryksen puutteesta: raha ei ole Khameneille yhtä tärkeää kuin luksukseen tottuneille, hedonistisille länsijohtajille.

Iranin korkein hengellinen johtaja asuu Teheranissa vaatimattomissa oloissa. Hänellä on harvoin käteistä rahaa ja hän saattaa ottaa pienen lainan henkivartijoiltaan. Eräs Khamenein vanhimmista ystävistä kertoo: ”Joskus, kun minä tuon hänelle rahaa [uskonnollisena lahjana], näen, että hän [Khamenei] kutsuu heti henkivartijaansa, ”herra Reza, tulkaa tänne, niin palautan rahat, jotka olen teille velkaa”, ajatollah Rasouli Mahalati on kertonut uutistoimisto Farsin haastattelussa.

Maassa, jossa useiden iranilaisten mattojen omistusta pidetään eräänlaisena statussymbolina, Khamenein kerrotaan omistavan vain yhden maton. ”Olen joskus ollut hänen yksityisessä huoneessaan”, ystävä Mahalati sanoo. ”Talon ainoa matto on tavallinen tabriz-matto, joka on niin vanha, että se on paikoin purkautunut.”

Khamenei on tunnettu siitä, ettei hän käytä Iranin valtion rahoja itseensä. Khamenein vaimo, Khojaste Bagherzadeh, jakaa miehensä askeettisuuden. Lääkäri oli kehottanut Khameneita istumaan selkäkipujen takia divaanilla, eikä lattialla. Khamenein avustajat olivat tuoneet divaanin taloon, mutta vaimo oli Khamenein poissaollessa vienyt divaanin ulos talosta. Khamenein palattua illalla kotiin, hän kysyi vaimoltaan, miksi tämä oli hylännyt divaanin. Vaimon mukaan divaani olisi ”totuttautumista ylellisyyteen”, mikä nauratti Khameneita. Vaimo otti divaanin takaisin taloon vasta kuultuaan, että lääkäri oli määrännyt Khamenein käyttämään sellaista.

Myös Iranin tiedotusvälineissä ja blogeissa esiintyy samankaltaisia ​​anekdootteja, joista yksi on Iranin vallankumouskaartin entisen komentajan, Yahya Rahim Safavin, kertoma. Safavi oli kutsuttu Khamenein asunnolle päivälliselle, ja hän oli yllättynyt nähdessään, että tarjolla oleva ateria koostui vain yksinkertaisesta omeletista. Paikallislähteiden mukaan nämä kertomukset eivät ole vain imagon luontia, vaan kertovat jotain oleellista Iranin johtajasta.

Siinä missä Trumpille ja hänen juutalaisille ja saudiarabialaisille kumppaneilleen rahalla on valtava merkitys, se ei näytä olevan sitä ajatollah Khameneille. Dialogia ei voi myöskään käydä sellaisen tahon kanssa, joka uhkailee ja esittää pitkän listan omia vaatimuksiaan, tulematta millään tavoin vastaan toista osapuolta. Trump olisi luultavasti halunnut presidentinvaaleja silmällä pitäen uuden sulan hattuunsa saatuaan Iranin johdon samaan neuvottelupöytään, mutta tämä ei tule toteutumaan.