Pääministeri Shinzō Abe ja ajatollah Ali Khamenei

Kuten tiedotusvälineet kautta maailman ovat kertoneet, Japanin pääministeri Shinzō Abe tapasi eilen Iranin korkeimman hengellisen johtajan, ajatollah Khamenein. Abe oli lähetetty Teheraniin viemään viestiä Washingtonista, presidentti Trumpilta.

Khamenei vastasi Abelle, ettei hän epäile Japanin hyvää tahtoa ja suhtautumista asioihin, mutta Khamenei ei pidä Trumpia kelvollisena keskustelukumppanina, eikä ajatollah ollut halukas vastaanottamaan saati vaihtamaan viestejä Trumpin kanssa.

Iranin johtaja viittasi kokemuksiin ydinsopimukseen liittyvissä neuvotteluissa, joista Yhdysvallat vetäytyi. \”Iran keskusteli Yhdysvaltojen ja eurooppalaisten kanssa noin viiden tai kuuden vuoden ajan ja saavutti tuloksia. Amerikkalaiset kuitenkin rikkoivat jo tehdyn sopimuksen\”, Khamenei sanoi, korostaen, että ei ole mieltä neuvotella uudestaan sellaisen maan kanssa, joka ei noudata omaa osaansa sopimuksista.

Khamenein mukaan Trumpin hallinto pyrkii vallanvaihtoon Iranissa, joten Washingtonin kanssa ei voi käydä \”rehellisiä neuvotteluja\”. \”Rehellisyys\”, Khamenei sanoi Japanin pääministerille, \”on harvinaista amerikkalaisissa valtiomiehissä\”. Khameneilla on kokemusta amerikkalaisten kaksinaamaisista neuvottelutarjouksista jo vuosikymmenten ajalta.

Khamenei viittasi myös Trumpin keskusteluihin Aben kanssa Tokiossa ennen Japanin pääministerin Teheranin matkaa: \”Heti palattuaan kotiin hän [Trump] ilmoitti uusista pakotteista Iranin petrokemian teollisuudelle. Onko tällainen rehellinen viesti? Tämäko osoittaa, että Trump haluaa keskustella rehellisesti?\”, hengellinen johtaja kysyy. Yhdysvaltojen pakotepolitiikka ja uhkailu eivät näytä tuottavan tulosta.

Ajatollah Khamenei toisti myös, ettei Iran pyri kehittämään ydinaseita. Harva Suomessa tietää, että Iranin korkein hengellinen johtaja on asettanut ydinaseiden vastaisen fatwan, islamin uskonnollisen asetuksen, joka kieltää ydinaseiden hankkimisen, kehittämisen sekä käyttämisen. Khamenei on kuitenkin sanonut, että Washington, jolla on itsellään varastoituna tuhansia ydinaseita, ei voi sanella, mikä maa saa pitää hallussaan ydinaseita.

Ajatollah Khamenei suhtautui myönteisesti Aben ehdotukseen Teheranin ja Tokion välisten suhteiden edistämisestä. Khamenein mukaan \”Japani on tärkeä maa Aasiassa, ja sen olisi osoitettava vakaata päättäväisyyttä haluta lujittaa siteitään Iranin kanssa\”. Todellisuudessa Japani on Yhdysvaltojen miehittämä alusmaa, ja Abe vieraili Iranissa Trumpin käskystä. Khamenein vastaus Trumpin hallinnon vaatimuksiin oli kieltävä, joten Trump kiirehti jo kertomaan, että \”on liian aikaista edes harkita neuvotteluja Iranin kanssa\”.

Tapaamisen jälkeen Shinzō Abe kertoi Teheranissa toimittajille, mitä ajatollah Khamenei oli sanonut: Iran ei aio kehittää saati käyttää ydinaseita, sillä ei ole tällaisia aikomuksia. Japanin pääministerin mukaan Iranin korkein hengellinen johtaja haluaa edistää alueen rauhaa ja vakautta, vaikka tämä saattaakin Aben mukaan osoittautua vaikeaksi tehtäväksi. Tokihan se on vaikeaa, kun Israel ja Washingtonin sotahaukat yrittävät saada uuden sodan aikaiseksi.

Yhdysvallat on jo aiemmin lisännyt sotavoimiaan Persianlahden alueella lähettämällä sinne USS Abraham Lincoln-lentotukialuksen johtaman alusryhmän sekä raskaita B-52-pommikoneita. Kaikkien aloittamiensa sotien, terroritekojen ja vallanvaihto-operaatioiden jälkeen, Yhdysvalloilla on pokkaa syyttää Iranin aiheuttavan epävakautta Lähi-idässä. Washington pyrkii kaikin keinoin horjuttamaan Iranin ja kansainvälisen yhteisön välisiä suhteita.

Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo on myös ehättänyt syyttämään Omaninlahden tankkeri-iskusta Irania. Yhdysvaltojen syytöksiä ei valta(vale)mediassa kyseenalaisteta. Kuka enää uskoo viralliseen narratiiviin ja valeuutisiin, joita \”vastuulliset\” lännen journalistit suoltavat? Iran tuskin haluaisi aiheuttaa mittavaa ympäristökatastrofia omalla rannikollaan, mutta joku varmasti hyötyi öljyn hinnan noususta, sekä halusi tilanteen kiristyvän Lähi-idässä. Mossad, CIA ja muut tyypilliset tahot suunnittelevat varmasti jo uusia terroritekoja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s