Kahta tankkeria vastaan on hyökätty Omaninlahdella lähellä Iranin rannikkoa. Toisen aluksista kerrotaan olevan tulessa.

Öljylastissa olleen norjalaistankkeri Front Altairin ja metanolia kuljettaneen Kokuka Courageousin, epäillään joutuneen torpedoiskujen kohteeksi.

Iranin valtionmedia IRNA kertoo Iranin pelastaneen tankkerien miehistöt Omaninlahdelta. Pelastetut merimiehet on kuljetettu turvaan satamakaupunki Jaskiin Iranissa.

Iskut aluksiin tapahtuivat sopivasti samaan aikaan, kun Japanin pääministeri Shinzō Abe on vierailulla Iranissa. Hän on käynyt \”laaja-alaisia ja ystävällisiä keskusteluja\” Iranin johtajan, ajatollah Khamenein, kanssa. Länsimedia kertoo vierailun syyksi yritykset liennyttää Iranin ja Yhdysvaltain välejä. Ilmeisesti keskustelut eivät ole edenneet ainakaan Washingtonin haluamalla tavalla.

Öljyn maailmanmarkkinahinta nousi nopeasti neljä prosenttia sen jälkeen, kun uutinen iskusta tuli julki. Isku saattaa jälleen kiristää jännitteitä alueella. Iranin korkeimman hengellisen johtajan, ajatollah Khamenein, kerrotaan toistaneen Japanin pääministeri Abelle, että Iran ei pyri hankkimaan ydinaseita.

Tällainen hiljattain tehtyjen hyökkäysten kuvio herättää kysymyksiä, varsinkin kun Yhdysvallat on aiemmin ilmoittanut olevansa valmis \”häiritseviin toimiin\” Irania vastaan. Trumpin hallinto on kehunut pyrkivänsä vähentämään Iranin öljyn viennin nollaan. Myös sionistivaltio Israel on halukas lisäämään painetta Teherania kohtaan, joten en ihmettelisi, vaikka iskut olisivat sen tekemiä.

Oliko sattumaa, että tasan kuukausi sitten toukokuussa, Fujairan sataman edustalla tapahtui myös hyökkäys neljää rahtialusta vastaan? Tuon (vale)hyökkäyksen yksityiskohtia ei ole kerrottu avoimesti julkisuuteen. Arabiemiirikunnat on toki syyttänyt tapauksesta Irania, joka on kiistänyt syyllisyytensä.

Näitä tepposia jatketaan jonkin päämäärän saavuttamiseksi. Iran tuskin hyötyisi iskuista mitenkään. Joko niillä manipuloidaan öljyn hintoja, yritetään uhkailla Iran neuvottelupöytään Trumpin kanssa, tai sitten niillä pohjustetaan Washingtonin hyökkäystä Iraniin. Kuten Iranin ulkoministeri Javad Zarif asiaa Twitterissä kommentoi, \”sana epäilyttävä ei riitä kuvailemaan sitä, mitä tänä aamuna todennäköisesti tapahtui\”.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s