Malesian pääministeri, tohtori Mahathir Mohamad puhui nuorisolle Lähi-idän maiden Al Sharqin konferenssissa, joka järjestettiin 1.-2. päivä toukokuuta ensimmäistä kertaa Kuala Lumpurissa, Malesiassa.

Mahathir, joka on usein rohkeasti kritisoinut sionismia, kutsui puheessaan Israelia ”terroristivaltioksi” ja ”maailman epävakauden juurisyyksi”. 93-vuotias johtaja sanoi, että ”kansainvälisen yhteisön olisi aika toimia yhdessä ja lopettaa Palestiinan miehitys”.

”Rotuerottelu, kansanmurha, rikokset ihmisyyttä vastaan, ja kaikki muu paha, jota ihmiset tekevät toisilleen, voidaan nähdä tapahtuvan Palestiinassa, johtuen barbaarisesta, arrogantista terroristivaltiosta nimeltä Israel”, Mahathir sanoi ja jatkoi: ”Ellei kansainvälinen yhteisö paneudu etsimään ratkaisua palestiinalaisille kuuluvan maan miehitykseen, koko alue, muusta maailmasta puhumattakaan, ei saa tilaisuutta vakauteen ja järjestykseen”. Tuhatpäinen yleisö osoitti taputtaen suosiotaan Malesian pääministerille.

Tohtori Mahathir sanoi myös, että viattomien ihmisten järjetön murhaaminen jatkui Yhdysvaltojen johtaman koalition hyökättyä Afganistaniin ja Irakiin vuosina 2001 ja 2003. ”Tänä päivänä valtiot kuten Syyria, Libya ja Jemen tuovat eteemme kuvia humanitaarisesta tragediasta, jota muu maailma katselee avuttomana. Heidän kärsimyksensä ei ole syntynyt sisäisistä levottomuuksista, vaan enemminkin ulkovaltojen sekaantumisesta, mikä on tehty oman edun tavoittelun vuoksi ja verhottu demokratian ja ihmisoikeuksien kaapuun”, Mahathir totesi.

Pääministerin mukaan muinaiset sivilisaatiot, tai pikemminkin sivilisaation kehdot, on pistetty matalaksi tämän päivän valtojen toimesta, jotka kuvittelevat olevansa nykyajan sivilisaation johtajia. ”Heidän teoissaan ja käytöksessään ei ole mitään sivistynyttä. He voivat ylpeillä ainoastaan teknologialla, joka kykenee tuottamaan tehokasta aseistusta, jolla ihmisiä voi pahoinpidellä, tappaa ja murhata tuhansittain.”

Mahathir on puhunut suorin sanoin myös muista kiistellyistä aiheista. Hän on vaatinut vahvoja todisteita siitä, että Venäjä olisi vastuussa MH17-matkustajakoneen alasampumisesta Itä-Ukrainassa kesällä 2014. Mahathirin mielestä Hollannin johtama tutkimus koneen kohtalosta on politisoitu. Läntisen valtamedian rummutus Venäjän syyllisyydestä oli jo itsessään merkki siitä, että kaikki ei ole aivan sitä, miltä näyttää. Mahathirin mielestä Malesia suljettiin myös pois osasta tutkimuksia, vaikka se kuuluukin viiden maan muodostamaan konetuhoa tutkineeseen tutkijaryhmään.

Malesian pääministeri tukee myös Kiinaa ja Huaweita ja on kutsunut Trumpin hallinnon mustamaalauskampanjaa yhtiötä vastaan tekopyhäksi toiminnaksi. Malesia ei aio suostua Yhdysvaltojen uhkavaatimuksiin, vaan jatkaa yhteistyötä Kiinan ja Huawein kanssa. Aasian maiden johtajista juuri Mahathirin puolustuspuheet Huawein puolesta ovat tähänastisista voimakkaimpia. Mahathir on pitkän poliittisen uransa aikana aina ollut rohkea ja suorapuheinen kommentoidessaan lännen ja Israelin ylilyöntejä. Tällaisia johtajia on harvassa.