Euroopan ja Kiinan väliset suhteet, varsinkin kauppasuhteet, puhuttavat länsimediassa. Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó sanoi viime viikolla ääneen sen, mikä on vallitseva tosiasia.

Szijjártó syytti Länsi-Euroopan maita ”tekopyhyydestä” ja ”hysteriasta”, jolla nämä kritisoivat Keski-Euroopan maita, jotka haluavat myös tehdä bisnestä Kiinan kanssa ja hyötyä Huawein 5G-teknologiasta.

Huhtikuussa kuusitoista Keski- ja Itä-Euroopan maata, mukaan lukien yksitoista EU:n jäsenmaata, osallistuivat kokoukseen Kiinassa, jossa sovittiin muun muassa osallistumisesta infrastruktuurihankkeisiin, jotka ovat osa Kiinan uutta silkkitietä. Ranska ja Saksa ovat kritisoineet Euroopan maiden ”itsenäistä otetta” mitä tulee Kiinan kanssa sovittaviin kauppoihin. Eurofederalistien mielestä EU:n pitäisi keskustella Kiinan kanssa ”keskusjohtoisemmin”. Jo aiemmin Italia joutui syytösten kohteeksi sekä Brysselin että Washingtonin taholta.

Szijjártó toteaa, että Saksalla ja Ranskalla on huomattavasti enemmän kahdenvälisiä, Pekingin johdon kanssa sovittuja liiketoimia, kuin Keski-Euroopan mailla. Unkaria ärsyttää johtavien EU-maiden tekopyhä asenne: Kun Saksan liittokansleri ja Ranskan presidentti tapaavat Kiinan johtoa ja sopivat samalla kaupoista, tämän ei katsota olevan ongelma, mutta jos joku muu tekee näin, siitä nuristaan. EU:ssa on siis ”kahden kerroksen väkeä”.

Unkarin mielestä on epäreilua, että Länsi-Euroopan maat kritisoivat Unkaria sen halutessa käyttää kiinalaisen Huawein teknologiaa, varsinkin kun kyseisiä yhteyksiä on rakennettu saksalaisten ja englantilaisten yhtiöiden, Deutsche Telekomin ja Vodafonen, omaamalla lisenssillä. Saksa ja Britannia tuovat kiinalaista teknologiaa Eurooppaan, mutta asiassa syyllistetään muita maita, kuten Unkaria.

Yhdysvallat ja eräät sen eurooppalaiset vasallit yrittävät estää Huawein teknologian hyödyntämisen eurooppalaisessa infrassa, vedoten yleensä epämääräisesti ”turvallisuusuhkiin”. Huawein mukaan Kiinan valtio ei käytä väärin sen luomaa teknologiaa. Totta tai ei, Yhdysvallat on jo itse jäänyt kiinni globaalista vakoilusta, joten sen kommentit kiinalaisteknologian turvallisuudesta voi jättää omaan arvoonsa. Olisiko ongelma siinä, että Huawei ei anna Yhdysvalloille väylää vakoilla maailmaa myös Huawein välityksellä?

Unkarille Huawei on joka tapauksessa strategisesti tärkeä kumppani. Ulkoministeri Szijjártón mielestä maiden olisi vain varauduttava normaaliin kilpailuun ja ”lopetettava itkeminen ja hysterian lietsominen”. Suomessakin olisi aika asettaa kansalliset tarpeet ja intressit etusijalle, mutta ei, tiukassa länsiohjauksessa mennään. Joidenkin mielestä tällainen Suomelle vahingollinen, Yhdysvalloille ja Brysselille alisteinen suhde, on kummallista kyllä hyvä asia.