Taistellakseen Etelä-Afrikan apartheidia vastaan amerikkalainen laulaja-lauluntekijä, myöhemmin näyttelijä, (Little) Steven Van Zandt, keräsi yhteen joukon muusikoita (Suomesta mukana oli tuolloin jenkeissä asunut Michael Monroe), ja vuonna 1985 he julkaisivat protestikappaleen nimeltä Sun City. Tällä pyrittiin vaikuttamaan ihmisten mieliin ja osallistumaan Etelä-Afrikan silloisen järjestelmän kaatamiseen. Laulua soitettiin radiossa ja sen musiikkivideo pyöri tuolloin myös televisiossa.

Etelä-Afrikan apartheid-politiikka päättyi vuonna 1991, joten maailmanlaajuinen painostus ja muu kulissien takainen työ ilmeisesti onnistui. En tiedä, oliko Van Zandtin protestilaululla erityisen merkittävä rooli asiassa, mutta lopulta Etelä-Afrikka muuttui. Sittemmin tilanne on kääntynyt ylösalaisin: valkoiset perheet joutuvat pakenemaan maasta, elleivät sitten tule murhatuiksi kodeissaan. Politiikassa on mukana henkilöitä, jotka avoimesti kannattavat valkoisten eteläafrikkalaisten tappamista. Länsimedia ei tietenkään tällaisiin veritekoihin tai uhkauksiin juurikaan reagoi, koska syylliset ovat nyt rotuvihaa uhkuvia mustia eteläafrikkalaisia.

Etelä-Afrikan rotuerotteluajoista on jo hieman aikaa, mutta Lähi-idässä Israel jatkaa apartheid-politiikkaa muistuttavalla linjalla. Kun kyseessä on etnokraattinen Israel, jolla on holokaustiteollisuus sekä kansainvälinen rahavalta puolellaan, vastaavanlaista muutokseen johtavaa protestia ei ole kuulunut. Israelia ei syytetä samalla volyymilla kuten Etelä-Afrikan hallitusta aikoinaan, eivätkä Etelä-Afrikkaa kritisoineet juutalaiset toista syytteitään Israelin ollessa kyseessä. Vaikutusvaltaiset poliitikot eivät myöskään vaadi talouspakotteita tai vallanvaihtoa maahan. Paljon puhuttu ”kansainvälinen oikeus” ei olekaan kaikille sama.

Mitä tulee musiikkimaailmaan, Roger Waters, Gilad Atzmon sekä Brian Eno, taitavat olla harvoja muusikoita, jotka pitävät Palestiinan asiaa esillä ja avoimesti kritisoivat sionistista miehityshallintoa, muuten on aika hiljaista (johtuneeko musiikkiteollisuuden omistajaportaasta?). Sun City-renkutuksen säveltänyt Steven Van Zandt ei laula tänä päivänä Israelia vastaan, koska syyttävä sormi osoittaisi nyt sionistien suuntaan. Asiasta kysyttäessä, Van Zandt on suutahtanut ja yrittänyt selittää, ettei ”kyseessä ole ollenkaan sama asia”.

Eurovision laulukilpailut eivät minua erityisemmin kiinnosta, mutta viisujen poliittinen ulottuvuus herättää toki ajatuksia. On esiintynyt väitteitä, ettei Tel Avivin tapahtuma ole kiinnostanut ihmisiä yhtä lailla kuin aiemmin. Lippuja on jäänyt runsaasti myymättä ja hotellit eivät ole tupaten täynnä viisuvieraita. Ihmiset meillä ja muualla eivät ehkä uskalla avoimesti kritisoida Israelia ja poliittista sionismia, koska ”antisemitismi”, ”holocaust” ja niin edelleen, mutta hiljaisesti he ehkä uskaltavat protestoida, ja jättää koko show’n seuraamisen väliin.