Arabiemiirikuntien Fujairan sataman edustalla olevilla säiliöaluksilla tapahtui räjähdyksiä sunnuntaina. Neljä kaupallista alusta kärsivät vaurioita, kaksi niistä saudiarabialaisia öljytankkereita. Arabiemiirikunnat on tosin kiistänyt väitteet räjähdyksistä, mutta puhuu kuitenkin \”sabotaasi-iskuista\”.

Saudi-Arabian mukaan yksi sen aluksista oli matkalla Ras Tanuran satamaan lastaamaan raakaöljyä viedäkseen lastin Yhdysvaltoihin. Vaikka alukset Saudi-Arabian energiaministeri Khalid al-Falihin mukaan kärsivät \”huomattavia vahinkoja\”, henkilövahinkoja ei tullut, eikä haitallisia päästöjä päätynyt mereen. Seurauksena oli kuitenkin öljyfutuurien nousu.

Saudiministerin mukaan hyökkäys on \”uhka maailman öljytoimituksille\”. Saudi-Arabia ja Yhdysvallat tulevat tietysti syyttämään tapahtuneesta Irania. Yhdysvallat on jo alueella sotalaivoineen ja hävittäjineen. Virallinen selitys on, ettei Washington aio sallia \”öljykuljetusten haittaamista Hormuzinsalmessa\”. Maailman raakaöljystä noin neljännes kulkee salmen kautta lähdettyään Saudi-Arabian, Irakin, Qatarin, Arabiemiirikuntien ja Kuwaitin satamista. Vain Iranin öljykuljetuksia yritetään estää Yhdysvaltojen asettamien talouspakotteiden vuoksi.

Saudi-Arabian ministerin mukaan \”kansainvälisen yhteisön\” on turvattava \”merenkulun vapaus sekä öljytankkereiden turvallisuus\”. Vaikka olisi helppoa ajatella, että Yhdysvaltojen pakotteisiin ja komenteluun kyllästynyt Iran olisi aluksiin kohdistuneen sabotaasin takana, Iranilla on enemmän hävittävää kuin voitettavaa pelissä. Kyseessä voi hyvinkin olla valeisku, jolla oikeutetaan hyökkäys Irania vastaan. Iranin ulkoministeriö vaati jo saada lisätietoa sunnuntain tapahtumista. Ministeriö on todennut, että \”pahantahtoisten masinoima salaliitto\” Irania vastaan voi uhata koko alueen vakautta.

Mikään taho ei ole ottanut vastuuta oletetuista iskuista. Spekulaatiot vaihtelevat Jemenin huthikapinallisten drooni- tai ohjusiskusta amerikkalaisjoukkojen tai Israelin lavastamaan iskuun. Jemenin kapinalliset ovat uhanneet Arabiemiirikuntia aiemminkin, johtuen öljyvaltion tuesta Saudi-Arabialle Jemenin sodassa. Iran on esittänyt huolensa \”ulkomaisten pelurien riskinottohalusta\” Persianlahdella; Teheran epäilee, että iskujen taustalla on Yhdysvaltojen ja Israelin halu kiihdyttää sotilaallisen yhteenoton uhkaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s