Mike Pompeo

Arktisen neuvoston huippukokous pidettiin Rovaniemellä. Arktinen neuvosto on perinteisesti ollut ympäristökysymyksiin keskittyvä konsensushakuinen yhteistyöelin, mutta nyt kuvaan astui mukaan geostrateginen suurvaltapolitiikka.

Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo käytti tilaisuutta hyväkseen lisätäkseen vastakkainasettelua ja haukkuakseen puheenvuoroissaan Venäjää ja Kiinaa. Kansainväliset lait ja sopimukset saivat väistyä kilpailun ja voimapolitiikan tieltä; amerikkalainen norsu mellasti arktisessa posliinikaupassa.

Ulkopoliittisen instituutin arktiseen alueeseen erikoistunut tutkija Harri Mikkola hämmästyi Pompeon kovasta, \”konfrontationaalisesta kielenkäytöstä\”, mutta Trumpin hallinnon toimintaa seuranneille tämä tuskin tuli yllätyksenä. Pompeo keskittyi ympäristönsuojelun ja ilmastoasioiden sijaan vakuuttamaan kuulijansa siitä, että Yhdysvallat ei siedä Venäjän ja Kiinan vaikutusvallan kasvua arktisella alueella. Yhdysvalloille taas täytyisi antaa siellä vapaat kädet: Amerikka ensin, niinhän se oli?

Tämän lisäksi Pompeo paljasti, että Yhdysvaltojen kiinnostuksen kohteena ovat arktisen alueen \”valtavat hyödyntämättömät luonnonvarat\” (öljy, kaasu, uraani, kulta, timantit). Pompeon mukaan Trumpin hallinto hyödyntäisi arktisia alueita tietenkin \”kestävällä tavalla\”, ja väitti Yhdysvaltojen olevan Kiinaa ja Venäjää \”paljon ympäristöystävällisempi\”, vaikka jo sana \”ilmasto\” tuntuikin olevan Trumpilla pannassa.

Ulkoministeri Pompeo ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov tapasivat myös kahden kesken. Lavrovin mukaan he kävivät yhdessä läpi useita kysymyksiä liittyen alueellisiin konflikteihin ja ydinaseisiin, mutta mitään tarkempia yksityiskohtia ei julkisuuteen kerrottu. Ulkoministerit tapaavat ensi viikolla uudemman kerran Venäjän Sotšissa, joten suurvaltapoliittinen keskustelu maiden välillä jatkuu.

Kokous, joka samalla päätti Suomen puheenjohtajuuskauden, tuntui olleen melkoinen fiasko ympäristöasioiden suhteen. Ulkoministerinä vielä hetken toimiva Timo Soini kertoi olevansa tyytyväinen huippukokouksen antiin, vaikka edes kokouksen yhteisjulistusta ei saatu aikaiseksi. Republikaani Soini ei Washingtonin agendalle uskollisena suostunut syyttämään asiassa Yhdysvaltoja. Arktisen neuvoston puheenjohtajuus siirtyy nyt Suomelta Islannille.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s