Englannin politiikassa kuohuu, mutta kyseessä ei nyt ole Brexit. Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn on jälleen Israel-mielisten painostusryhmien hyökkäysten kohteena. Taas täysi arsenaali valtamediasta poliitikoihin ja julkisuuden henkilöihin on valjastettu tämän vasemmistopoliitikon mustamaalausprojektiin.

Nyt on kaivettu esiin, että Corbyn on joskus suositellut luettavaksi englantilaista taloustieteilijää, John Atkinson Hobsonia, joka imperialismia ja kapitalismia kritisoivassa kirjassaan mainitsee ”juutalaisten kontrolloivan mediaa ja poliittista diskurssia hallitsemalla eurooppalaista finanssijärjestelmää”. Corbyn kirjoitti vuonna 2011 esipuheen tähän alun perin vuonna 1902 julkaistun kirjan uuteen painokseen.

Esipuheessaan Hobsonin klassikkoon Imperialism: A Study, Corbyn kehuu tätä ”aikoinaan hyvin kiistanalaista”, mutta ”hienoa teosta”. Corbynin syyttäjät nostavat valikoiden kirjasta esiin kohtia, kuten esimerkiksi taloustieteilijän kuvaukset siitä, kuinka tietyt ”juutalaiset perhekunnat” kontrolloivat pankkeja ja sanomalehtiä. Kirja esittää, että tietyn saman etnisen ryhmän edustajat ovat hyödyntäneet talousosaamistaan hallitakseen markkinoita koko Euroopassa. Hobson väittää, että tämä talouselämän ja koko ”kansainvälisen kapitalismin” hallinta asettaa nämä vauraat juutalaiset ”ainutlaatuiseen asemaan, jossa he voivat kontrolloida eri valtioiden politiikkaa” sekä ”lehdistön välityksellä hallita myös julkista mielipidettä”. Tänä päivänä on selvää, että faktat tukevat Hobsonin väitteitä, mutta aihe on edelleen tabu.

Israelia puolustavat aktivistit ja poliitikot ovat jo luokitelleet Corbynin suosituksen ”antisemitismiksi” ja vaatineet hänen anteeksipyyntöään, jotkut jopa eroa puolueen johdosta. Entinen työväenpuolueen kansanedustaja Ian Austin hyvesignaloi sanoen, että ”Jeremy Corbynin kirjasuositus levittää rasistisia stereotypioita juutalaisista pankkiireista ja sijoittajista”. Työväenpuolue antisemitismiä vastaan-kampanjaryhmän edustaja Euan Philipps kertoo olevansa järkyttynyt siitä, että Corbyn on kirjoittanut esipuheen näin ”syvästi antisemitistiseen kirjaan”.

Työväenpuolueen veteraanikansanedustaja Rebecca Long-Bailey on todennut, ettei Corbynin kiinnostus Hobsonin ajatuksiin taloudesta ja politiikasta ole antisemitististä. Kirja on vaikuttanut lukuisiin vasemmistolaisiin aina Leniniä myöten. ”En ole itse lukenut kyseistä kirjaa, mutta ymmärtääkseni Jeremy, kuten monet poliitikot, on siteerannut tätä relevanttia poliittista ajattelijaa tarkastellen kirjan kokonaisajatusta”, Long-Bailey sanoo ja lisää, ettei Corbyn ole missään muodossa korostanut sen ”antisemitistisiä kommentteja”.

Corbyn, joka on tunnettu palestiinalaisten tukija, on toistuvasti leimattu uhkatekijäksi Britannian juutalaisille, jos hän koskaan pääsee pääministeriksi. Corbyn on tietysti kiistänyt tällaiset absurdit väitteet; hän on myös yrittänyt selvittää erimielisyydet Englannin juutalaisyhteisön kanssa, mutta tuloksetta. Lehdistö on kansainvälisesti ryhtynyt uutisoimaan Corbynista ainoastaan negatiiviseen sävyyn; myös Israelin mediassa hänestä on pyritty antamaan liioiteltu ja vääristelty kuva. Tämä poliittinen ajojahti jatkuu, jotta Britannian työväenpuolue saataisiin taas, kuten Tony Blairin aikoina, valevasemmistolaisiin, angloamerikkalaisjuutalaisen establismentin interventionismia tukeviin käsiin.

Saattaa hyvinkin olla, että Corbyn joutuu luopumaan työväenpuolueen puheenjohtajan tehtävistä. Hänen tyyliltään vanhoillisempaa, imperialismia vastustavaa vasemmistolaisuutta, ei katsota hyvällä Britannian poliittisen ja talouseliitin taholta. Corbyn omaa ”vääriä mielipiteitä” myös Lähi-idän ongelmien suhteen, joten vaikutusvaltainen Israel-lobby on päättänyt tuhota miehen uran syyttämällä Corbynia juutalaisvastaiseksi. ”Antisemitistinen? Se on vanha kikka, jota aina käytämme”, kuten entinen israelilainen ministeri Shulamit Aloni on haastattelussa myöntänyt.