Javad Zarif

Iranin ulkoministeri Javad Zarif on CBS:lle ja Fox Newsille antamissaan haastatteluissa sanonut suoraan, että Trumpin omat neuvonantajat sekä liittolaiset, kuten Israel ja Saudi-Arabia, usuttavat häntä sotaan Irania vastaan. Trumpin itsensä kannattaisi kuunnella järkevän Zarifin mietteitä.

Sanavalmis ministeri kritisoi CBS:n haastattelussa Yhdysvaltojen Mike Pompeota, jonka mukaan Yhdysvallat edustaa \”hyviä voimia\” ja tuo \”vakautta\” Lähi-itään. Zarifin mielestä Yhdysvallat operoi kaukana kotoaan, Iranin alueella. \”Siksi sitä kutsutaan Persianlahdeksi, eikä Meksikonlahdeksi. Me operoimme omalla alueellamme. Me olemme vakauttava voima alueellamme, kuten historia osoittaa\”, Zarif sanoo.

Zarifin mukaan Iranin sotilaallinen tavoite on taistella terrorismia vastaan alueen maissa. \”Me olemme pyrkineet auttamaan kaikkialla. Me olemme taistelleet terrorismia vastaan Syyriassa ja Irakissa\”, hän sanoo. Zarif osallistui jokin aika sitten muistotilaisuuteen, jossa kunnioitettiin iranilaisia sotilaita, jotka kaatuivat Irakissa, taistelussa terroristijärjestö Isisiä vastaan. \”En ole huomannut, että Saudi-Arabia tai Yhdistyneet Arabiemiirikunnat olisivat muistaneet marttyyreitaan taistelussa Isisiä vastaan\” (ehkä siksi, etteivät nämä valtiot taistele terroristeja vastaan, vaan heidän puolellaan?).

Zarif kritisoi Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeota, joka aiemmin huhtikuussa valehteli kongressille väittäen, \”ettei ole epäilystäkään yhteydestä Iranin islamilaisen tasavallan ja Al-Qaidan välillä\”. Zarif kertoo, miten asiat oikeasti ovat. \”Hän [Pompeo] on väärässä. Yhdysvallat on liittoutunut väärien tahojen kanssa Lähi-idässä. He eivät halua myöntää valinneensa väärin, eivätkä voi hyväksyä tappiotaan\”, arvioi Zarif lisäten, että Yhdysvaltojen liittolaiset, Saudi-Arabia ja Yhdistyneet Arabiemiirikunnat, \”ovat vastuussa terroriuhkien luomisesta Lähi-idässä\”.

\”Heidän [Yhdysvaltojen] liittolaisensa, asiakkaansa – Saudi-Arabia ja Arabiemiirikunnat – ovat tuhlanneet miljardeja dollareita pyrkien luomaan levottomuuksia, tukien terroristijärjestöjä, jopa sellaisilla alueilla, joissa Iran ei ole edes läsnä, kuten Pohjois-Afrikassa\”, Zarif väittää. \”Teidän kannattaa tarkastella, mistä kaikki ongelmat ovat lähtöisin. Ne eivät ole lähtöisin Iranista. Kuka tarjosi [wahhabismi-] ideologian Isisille ja Al-Qaidalle? Seuraavatko he meidän ideologiaamme? Eivät todellakaan.\”

Zarifin mukaan, Pompeon ja Yhdysvaltojen tulisi oikaista asiat, sillä \”tarinoiden keksiminen\” Iranista ei ratkaise Yhdysvaltojen ongelmia, vaan johtaa vain nykyisten sotilasmenojen tarpeettomaan kasvuun. Tämän takia presidentti Trump totesi tuskastuneena jo viime vuonna Yhdysvaltojen \”tuhlanneen biljoonia dollareita Lähi-itään ilman mitään tulosta, lukuunottamatta kuolemaa ja tuhoa\”.

CBS:n toimittaja kysyy myös, keskusteleeko Zarif yhä Yhdysvaltojen entisen ulkoministerin John Kerryn kanssa, jonka Trump väittää antaneen Iranille \”huonoja neuvoja\”. Zarif kiistää ja sanoo, ettei hän ota neuvoja vastaan \”keneltäkään ulkomaalaiselta\”. \”Presidentti Trumpin kannattaisi tarkastella Iranin historiaa. Me emme ole selviytyneet 7000 vuotta toimimalla ulkomaalaisten ohjeiden varassa\”, Zarif heittää.

Zarifin mielestä Yhdysvaltojen ulkopolitiikkaan vaikuttaa nyt voimakkaasti ryhmä ihmisiä, joita hän kutsuu \”B-tiimiksi\”. B-tiimin jäseniä ovat neuvonantaja John Bolton, Israelin pääministeri \’Bibi\’ Netanjahu, Arabiemiraattien Bin Zayed, ja Saudi-Arabian Bin Salman. Zarifin mukaan Israelin pääministeri Netanjahu on myös kehuskellut painostaneensa Yhdysvaltoja asettamaan Iranin vallankumouskaartin terroristijärjestöjen listalleen.

Asioiden ollessa tällaisella tolalla, millaiset ovat mahdollisuudet Iranin ja Yhdysvaltojen sovinnolle? Zarifin mielestä tätä ennen Yhdysvaltojen tulisi \”tehdä oikeat johtopäätökset\” sen suhteen, \”ketkä tuovat oikeasti vakautta alueelle\”. Vaikka Iranilla ei ole diplomaattisuhteita Yhdysvaltojen kanssa, Teheran pitää silti neuvotteluyhteyttä auki Washingtonin kanssa esimerkiksi vankien vaihdon suhteen.

Zarif on pahoillaan siitä, että Yhdysvallat yksipuolisesti luopui Iranin kanssa tehdystä ydinsopimuksesta, samoin kuin muistakin kansainvälisistä sopimuksista. Hänen mielestään tämä on \”vahingoittanut Yhdysvaltojen mainetta luotettavana neuvottelukumppanina\”. Aika näyttää, mihin tämä johtaa, ja onnistuvatko Trumpin takapirut sytyttämään jälleen uuden, turhan ja tuhoisan sodan Lähi-idässä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s