Iranin laivaston komentaja, kontra-amiraali Hossein Khanzadi, ilmoitti maanantaina, että Iran ja Venäjä pitävät yhteiset sotaharjoitukset Persianlahdella myöhemmin tänä vuonna.

Kontra-amiraali kertoi asiasta lehdistötilaisuudessa Teheranissa palattuaan korkean profiilin vierailulta Kiinasta, jossa hän tapasi kollegoitaan muista maista. \”Neuvottelut Venäjän kanssa liikkuivat teknisissä ja operatiivisissa aiheissa, ja aiomme järjestää yhteiset merivoimien harjoitukset\”, Khanzadi avasi Kiinan matkan antia.

Vaikka iranilaiset ja venäläiset merivoimat ovat saaneet yhteiskoulutusta Kaspianmerellä aiemminkin, tuleva Persianlahden harjoitus vie osapuolten yhteistyön uudelle tasolle. Ilmoitus tulee samaan aikaan, kun Iran on uhannut sulkea strategisesti tärkeän meriliikenteen väylän, Hormuzinsalmen, vastauksena Yhdysvaltojen uhkauksille nollata Teheranin öljynvienti.

Persianlahdesta on myös tullut Iranin ja Yhdysvaltojen välienselvittelyn keskipiste,  presidentti Trumpin määriteltyä Iranin armeijan vaikutusvaltaiset eliittijoukot, Iranin vallankumouskaartin, \”terroristijärjestöksi\”. Iran vastasi Trumpin siirtoon asettamalla Yhdysvaltojen joukot Iranin terroristilistalle, ja vannoi kohtaavansa amerikkalaissotilaat, jos ne tunkeutuvat Iranin aluevesille.

Iranin laivasto on ottanut merkittäviä edistysaskeleita viime vuosina ja laajentanut globaalia toiminta-aluettaan. Kontra-amiraali Khanzadi ilmoitti, että merivoimat saavat pian käyttöönsä Damavand-fregatin, joka on varustettu uusimmalla kotimaisella teknologialla, mahdollista meritaistelua silmällä pitäen.

Merivoimien komentaja paljasti myös allekirjoittaneensa laajan yhteistyösopimuksen kiinalaisten kollegojensa kanssa. \”Teknisten valmiuksien ja koulutuskapasiteetin laajentaminen ovat osa asioista, joita meillä on esityslistalla, mitä tulee vuorovaikutukseemme Kiinan laivaston kanssa\”, hän lisäsi. Khanzadi painotti myös, että Kiinan lisäksi Iran on saanut Intialta, Pakistanilta ja jopa Italialta kutsuja yhteiskoulutukseen. \”Tällä hetkellä upseereitamme koulutetaan tietyissä näistä maista, jotka ovat puolestaan lähettäneet upseereita koulutettavaksi Iraniin\”, Khanzadi sanoi.

Kysyttäessä mielipidettä Israelin pääministeri Benjamin Netanjahun viimeaikaisista uhkauksista käyttää sotilaallista voimaa Iranin öljykuljetusten estämiseksi, Khanzadi totesi, että Iranin asevoimat ovat valmiudessa suojellakseen Iranin säiliöaluksia. \”Islamilaisen tasavallan säiliöalukset ovat osa maamme maaperää ja tulemme taatusti suojelemaan niitä\”, Khanzadi sanoi.

Iran ja Venäjä allekirjoittivat viime vuonna sopimuksen yhteisestä vapaakauppa-alueesta. Jo tuolloin kävi selväksi, että Venäjä ja Iran tulevat tekemään läheistä yhteistyötä talouden lisäksi myös muilla alueilla. Teheran on Moskovalle tärkeä strateginen kumppani, vaikka Kremlillä on kytköksensä myös Iranin vihollisiin, Israeliin ja Saudi-Arabiaan. Putin haluaa kuitenkin, että Iran liittyy Euraasian nousevaan järjestykseen. Myös Kiinan uudessa silkkitiehankkeessa Iranilla on oma paikkansa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s