Ilta-Sanomat uutisoi, kuinka Euroopan kansallismieliset puolueet pyrkivät toukokuun eurovaaleissa kasvattamaan vaikutusvaltaansa ja aloittamaan nykyistä tiiviimmän yhteistyön.

Tähän asti oikeistopopulistit ovat hajaantuneet europarlamentissa kolmeen eri ryhmään, mutta Italian sisäministeri Matteo Salvinin aloitteesta nyt pyritään muodostamaan yhteinen iso europarlamenttiryhmä.

Populistipuolueet ovat saaneet viime vuosina jalansijaa Italiassa, Itävallassa, Puolassa, Unkarissa, Saksassa, Ruotsissa, Espanjassa, ja perussuomalaisten vaalituloksen myötä myös Suomessa. Moni puolue on päässyt pois marginaalista ja osaksi valtavirtaa, vanhojen puolueiden kilpailijoiksi. Oikeistopopulistisille puolueille ennustetaan hyvää tulosta myös toukokuun eurovaaleissa useammassakin EU:n jäsenvaltiossa.

Milanossa luotiin huhtikuun alussa Salvinin Lega-puolueen johdolla neljän puolueen yhteistyöjulistus, johon osallistui perussuomalaisten eurovaaliehdokas Olli Kotro, sekä edustajia Tanskan kansanpuolueesta ja saksalaisesta AfD:stä. Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho pitää uuden \”Eurooppalainen kansalaisten ja kansakuntien allianssi\”-työnimellä kulkevan projektin toteutumista \”erittäin realistisena\”.

Yleisesti on puhuttu ainakin kymmenen puolueen yhteenliittymästä. Halla-ahon mielestä on tärkeintä, että liittoumaan \”on saatu mukaan keskeisistä jäsenmaista tulevia suuria puolueita, joilla on paljon meppejä. On selvää, että niiden ympärille tämä ryhmä tulee rakentumaan\”. Halla-aho haluaisi mukaan samanhenkisiä puolueita myös Ruotsista ja Baltian maista.

Puolueiden välillä on käyty ja käydään parhaillaankin keskusteluja. Vaalituloksen jälkeen on aika siirtyä keskustelujen tasolta konkretiaan Brysselissä ja katsoa mitä puolueet voivat saavuttaa europolitiikassa. Aiemmin erimielisyydet puolueiden välillä ovat estäneet yhdistymisen. Halla-ahon mukaan ongelmia on edelleen olemassa.

Joillakin kansallismielisillä ongelmaksi muodostuu muiden puolueiden suhtautuminen Venäjään. Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmy Åkesson on todennut, että yhteistyö Italian Legan kanssa olisi ongelmallista puolueen \”Venäjä-mielisyyden vuoksi\”. Salvini on vaatinut EU:ta luopumaan Venäjän vastaisista pakotteista. Myös puolalaisille edustajille Salvinin linjaukset saattavat olla ongelma.

Eikö olisi kuitenkin järkevää keskittyä enemmän siihen, mikä puolueita yhdistää, ja mitä ne voivat yhdessä saavuttaa Euroopan kansakuntien hyväksi? Olisi äärimmäisen typerää puolalaisten ja ruotsalaisten tavoin hirttäytyä Venäjä-kysymykseen. Saa nähdä, muodostuuko europarlamenttiin yhä vähintään kaksi kansallismielistä ryhmää, jos toisarvoisia erimielisyyksiä ei saada sovittua. Nyt ei olisi aikaa sellaiseen hölmöilyyn.

Puolueita yhdistää kysymys \”jäsenmaiden suvereniteetista, komission vallan vähentämisestä, EU:n hallitusten välisen luonteen vahvistamisesta sekä Euroopan suojelemisesta haitalliselta maahanmuutolta\”. Halla-ahon mukaan EU:n suhteen tulisi myös pidättäytyä \”sellaisesta liittovaltiokehityksestä, joka nakertaa jäsenmaiden itsemääräämisoikeutta\”. Tässä olisi tarpeeksi yhteistä työsarkaa kansallismielisille.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s