Maailmalla on uutisoitu laajasti siitä, että tietovuotosivusto Wikileaksin perustaja Julian Assange on poistettu Ecuadorin Britannian suurlähetystön tiloista ja pidätetty.

Ecuadorin nykyinen hallitus peruutti Assangelle myöntämänsä turvapaikkastatuksen vedoten tämän epäasialliseen käyttäytymiseen. Assange on majaillut Ecuadorin Lontoon suurlähetystössä aina vuodesta 2012 asti, eli jo seitsemän vuoden ajan.

Wikileaks-sivuston mukaan Britannian salainen poliisi kävi hakemassa Assangen Ecuadorin tilauksesta; Lontoon poliisi vahvisti asian verkkosivuillaan julkaisemassaan tiedotteessa, mutta maailmalle on jo levinnyt myös videokuvaa siitä, kuinka valkopartaista Assangea raahataan väkisin ulos lähetystön tiloista.

Kirjoitin viime marraskuussa siitä, että Assange saatetaan luovuttaa Yhdysvaltoihin, missä häntä odottavat raskaat syytteet ulkoministeriön salaisten dokumenttien vuotamisesta julkisuuteen. Wikileaks-sivuston kautta on julkaistu muun muassa arkaluontoisia tietoja Guantanamon vankileirin oloista sekä raportteja Afganistanin ja Irakin sodista. Vuonna 2016 Wikileaks toi julkisuuteen myös Yhdysvaltojen demokraattipuolueen sähköposteja ja asiakirjoja.

Toinen kuuluisa tietovuotaja, Venäjällä oleileva amerikkalainen Edward Snowden, on kommentoinut Assangen pidätystä twitter-seinällään. Snowdenin mielestä kuvat siitä, kuinka Britannian viranomaiset raahaavat palkintoja-ansaitsevan journalismin julkaisijaa ulos Ecuadorin suurlähetystön tiloista, päätyvät historian kirjoihin. \”Assangen kriitikot voivat olla mielissään, mutta tämä on synkkä hetki lehdistön vapaudelle\”, Snowden kirjoittaa.

Myös Suomessa mennään sananvapauden suhteen tiukempaan suuntaan. Presidentti Niinistö on jo todennut, että ensi vaalikaudella tarvitaan uusia turvallisuuslakeja, \”jotka vastaavat ympäröivän maailman realiteetteja\”. Eduskunnan vaalikauden päättäjäisissä Niinistö painotti, että on olemassa muitakin kuin vain sotilaallisia uhkia. \”On myöskin siviilitahoja, yksityisiä toimijoita, jotka osaavat olla vallan penteleen ilkeitä\”, Niinistö kertoi toimittajille.

Assangen pidätys ei varmasti jää viimeiseksi. Mitä sitten Niinistö tarkoitti \”penteleen ilkeillä\” yksityishenkilöillä? Nykypolitiikkaa kritisoivia kansalaisaktivisteja? Vaihtoehtomedioiden sisällöntuottajia? Epäilen, löytyykö Suomesta toimittajaa, joka utelisi presidentiltä tarkennusta. Erikoista kuitenkin on, että eniten \”demokratiasta\” ja \”avoimesta yhteiskunnasta\” puhuvat tahot haluavat vain lisätä \”väärin ajattelevien\” kansalaisten valvontaa ja sensuuria.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s