Valkoisen talon ulkopoliittinen tiedote kertoo, että Trump on päättänyt määritellä Iranin islamilaisen tasavallan vallankumouskaartin \”ulkomaiseksi terroristijärjestöksi\”.

Trumpin mukaan Iran ei ole vain \”terrorismia tukeva valtio\”, vaan sen vallankumouskaarti \”osallistuu, rahoittaa ja edistää terrorismia\” (kuulostaako projisoinnilta?). Ulkoministeri Pompeon mukaan Iranin vallankumouskaartin liittäminen Yhdysvaltojen terroristijärjestöjen listalle astuu virallisesti voimaan viikon kuluttua tästä päivästä. Israelin pääministeri Netanjahu on jo kiitellyt Trumpia.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun vieraan valtion sisäinen organisaatio luokitellaan terroristijärjestöksi Yhdysvaltojen toimesta. Yhdysvallat on jo aiemmin asettanut talouspakotteita Iranin valtiolle, armeijalle sekä vallankumouskaartille, jota Trumpin hallinto syyttää Syyrian armeijan sekä libanonilaisen Hizbollahin ja palestiinalaisen Hamasin tukemisesta. Yhdysvallat pitää viimeksi mainittuja kansallisia toimijoita myös terroristeina.

Trumpin hallintoa kismittää erityisesti se, että Iranin vallankumouskaarti on selättänyt lännen tukemat islamistiryhmät al-Qaidasta Isisiin sekä Irakissa että Syyriassa. Nyt Trumpin hallinto pyytää muita maita liittymään vallankumouskaartin \”eristämiseen\”, jotta sen vaikutusvalta Lähi-idässä heikkenisi. Yhdysvaltojen tiedustelupalvelu ei usko, että Trumpin päätöksellä on juurikaan vaikutusta Iranin talouteen jo voimassa olevien pakotteiden lisäksi.

Iran on aiemmin varoittanut, että jos Yhdysvallat julistaa vallankumouskaartin terroristijärjestöksi, Iran tekee saman Yhdysvaltojen armeijalle. Kaikki amerikkalaiset sotilastukikohdat ovat tuon jälkeen terroristien tukikohtia ja \”niitä kohdellaan samalla tavalla kuin Isisin tukikohtia\”. Trumpin päätöstä on arvosteltu, sillä se yllyttää Irania sotaan, ja voi saattaa vaaraan amerikkalaisia armeija- ja tiedusteluviranomaisia. Myös muut Yhdysvalloille vihamieliset hallitukset voivat nyt tehdä vastaavanlaisia julistuksia.

Iranin oikeuslaitoksen korkea-arvoinen tuomari, ajatollah Ebrahim Raisi, painotti, että vaikka Trumpin määritelmä astuisikin voimaan, sillä ei tule olemaan merkittävää lain voimaa tai poliittista painoarvoa. \”Maa, jolla ei itsellään ole muita saavutuksia, kuin terroristiryhmien aseistaminen, tukeminen ja ylläpitäminen, pitää toisen maan virallisia asevoimia, jotka ovat aina olleet edelläkävijöitä ihmisten auttamisessa, terroristeina\”, Raisi kommentoi tilanteen saamaa käännettä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s