Trumpin hallinto on saanut nyt päähänsä julistaa Iranin islamilaisen tasavallan vallankumouskaartin \”terroristijärjestöksi\”.

Puolustusministeriö ja keskustiedustelupalvelu CIA suhtautuvat Trumpin hallinnon aikeisiin varauksellisesti, mutta nimettömiin lähteisiin perustuvan uutisen mukaan Trumpin neokonnat saattavat ilmoittaa päätöksestä jo huomenna, maanantaina.

Päätös julistaa itsenäisen valtion sisäinen organisaatio \”terroristijärjestöksi\” menee jo liian pitkälle. Vaikka aiemmatkin hallinnot Yhdysvalloissa ovat leikitelleet idealla, ne ovat viime kädessä luopuneet ajatuksesta, sillä se olisi johtanut vain lisääntyvään vastakkainasetteluun ja alistanut amerikkalaiset sotilaat vastaiskun kohteeksi. Jos Trumpin hallinnon äkkiväärä päätös toteutuu, Iran on ilmoittanut määrittelevänsä Yhdysvaltojen armeijan terroristijärjestöksi.

Vähintäänkin päätös tulisi lisäämään jännitteitä Lähi-idässä, ja asettaisi Yhdysvaltojen omat joukot Syyriassa, Irakissa ja Afganistanissa suurempaan vaaraan. Pahimmillaan sitä voitaisiin käyttää tekosyynä sotilaallisiin toimiin Irania ja sen liittolaisia vastaan. Trumpin hallinto on saanut kaikessa rauhassa kasvattaa konfliktin uhkaa Iranin kanssa, ilman että kotimaan politiikassa olisi edes vakavasti ja kriittisesti keskusteltu aiheesta.

Kovan linjan sotahaukat ovat toki hyvillään Trumpin hallinnon tiukoista kannanotoista ja siitä, että konflikti Iranin kanssa vain yltyy. Yhdysvalloissa on kuitenkin myös tahoja, jotka ymmärtävät, kuinka vaaralliseen suuntaan Israelin intressejä ajavat John Bolton ja Mike Pompeo ovat Yhdysvaltojen ulkopolitiikkaa viemässä. Kuten Daniel Larison kirjoittaa, Trumpin hallinnon pakkomielle Iranista ei lupaa hyvää. Iran on viime aikoina kärsinyt pahoista tulvista, ja Yhdysvallat on yrittänyt estää pelastushelikoptereiden lähettämisen tulvatuhoista kärsiville alueille. Yhdysvallat harjoittaa näin itse terrorismia.

Näyttää siltä, että Trumpin hallinnon ulkopolitiikan tarkoituksena on toteuttaa kaikki Israelin ja kovan linjan neokonservatiivien toiveet yksi kerrallaan. Ei olekaan ihme, että Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu, mies, jota tutkitaan jo lahjonnasta, petoksesta ja virka-aseman väärinkäytöstä, pyrkii Trumpin tuella jatkokaudelle, ja aikoo tuolloin liittää palestiinalaisten asuttaman Länsirannan osaksi Israelia. Alueella asuu noin 2,5 miljoonaa palestiinalaista. Israelin hallituksen tuella alueelle on rakennettu laittomasti juutalaissiirtokuntia, joissa asuu satojatuhansia juutalaisia.

Jopa amerikkalaiset politiikan tutkijat, kuten Brookings-instituutin Suzanne Maloney, ovat todenneet, että \”Trumpin hallinto on niin vihamielinen kaikille Iranin näkökohdille, että se ei todennäköisesti lisää vetovoimaa Iranin kansan keskuudessa tai kannusta järjestelmän jakautumista\”. Iranissa tiedetään, että Yhdysvaltojen pyrkimys on kaataa Iranin hallinto ja saattaa maa sekasorron valtaan. Iranista ei saa tulla uutta Libyaa, joten toivottavasti Trumpin sotahaukkojen suunnitelmat epäonnistuvat.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s