Venäjä jatkaa Maduron hallinnon tukemista sekä Yhdysvaltojen uhmaamista Venezuelassa. Ohessa muutamia huomioita ja uutisia aiheeseen liittyen.

Yksi Venäjän suurimmista valtionyhtiöistä, Rosoboroneksport, on avannut \”helikopterilentäjien koulutuskeskuksen\” Venezuelaan. Tarkoitus on kouluttaa venezuelalaisia lentäjiä ja totuttaa heidät käyttämään Venezuelan ostamaa venäläistä kalustoa. Myös muunkinlaista aseistusta on Maduron hallinnolle kuljetettu.

Tällä välin Yhdysvallat jatkaa Moskovan uhkailemista, ja vaatii venäläisjoukkoja poistumaan tästä Latinalaisen Amerikan maasta, joka on viime ajat ollut Washingtonin vallankaappausyritysten kohteena. Venäjä on kertonut, että sen lähettämät sotilasasiantuntijat pysyvät maassa \”niin kauan kuin on tarpeellista\”. Venäläisjoukkojen uskotaan käsittävän erikoisjoukkoja, joihin kuuluu muun muassa kyberturvallisuudesta vastaavaa henkilöstöä (ehkäpä Yhdysvaltojen aiheuttamat sähkökatkokset ja muu häiriköinti saataisiin nyt torjuttua?).

Maailmalla on jo arveltu, että mainittu helikopterilentäjien koulutuskeskus on vain virallinen selitys projektille, josta on sovittu presidentti Maduron kanssa jo aiemmin ja nyt, Yhdysvaltojen kiihdyttämän konfliktin myötä, sanoista on siirrytty viimein tekoihin, ja Venezuelaan ollaan perustamassa vauhdilla venäläistä sotilastukikohtaa. Tämä on kuitenkin vain spekulaatiota; eräiden asiantuntijoiden mukaan sotilastukikohtaa varten kalustoa olisi pitänyt lennättää Venezuelaan paljon enemmän.

Kuitenkin jo vuonna 2014 suomalainen Talouselämä-lehti tiesi kertoa Venäjän aikeista laajentaa asevoimiensa läsnäoloa uusiin kohteisiin. Tuolloin Venäjän puolustusministeri Sergei Šoigu kertoi tietotoimisto Ria Novostille, että \”keskusteluja käydään parhaillaan\” ja Venäjän armeijan tukikohtia oli tuolloin tarkoitus perustaa \”ainakin Vietnamiin, Kuubaan, Venezuelaan, Nicaraguaan, Seychelleille ja Singaporeen\”.

Venäjä pyrkii näin vastaamaan Yhdysvaltojen johtaman sotilasliitto Naton laajentumiseen, mutta myös osoittamaan, että tietty raja Yhdysvaltojen öykkäröinnissä on ylitetty, eikä Nato-Amerikan uusia interventioita anneta tapahtua yhtä helposti kuin ennen. Washingtonin sotahaukkojen on korkea aika maistaa omaa lääkettään. Siksi potentiaalinen konfliktin uhka kannattaakin viedä Yhdysvaltojen omalle \”takapihalle\”.

Tästä tiedosta järkyttyneiden on kuitenkin syytä muistaa, että Yhdysvallat on itse sotilaallisesti läsnä maailmanlaajuisesti: sillä on eri puolilla maailmaa miltei 800 sotilastukikohtaa yli 70 eri maassa (oma lukunsa ovat salaiset ja epäviralliset tukikohdat ja tiedusteluasemat). Venäjä tulee kaukana jäljessä, mutta onpa Kreml ehtinyt avata täysin uuden sotilastukikohdan arktiselle alueelle, Frans Joosefin maa-nimiselle saariryhmälle Barentsinmerelle.

Saa nähdä, kuinka kauan pahasti velkaantunut Yhdysvallat kykenee säilyttämään entisenlaisen sotilasmahtinsa. Parasta tietysti olisi, jos kaikkien sotilastukikohtien määrä supistuisi voimakkaasti, mutta sellaista muutosta on tuskin näköpiirissä. Nyt huhti-toukokuussa alkaa myös Bold Quest-sotaharjoitus, jossa Yhdysvaltojen johtamat Nato-joukot harjoittelevat sodankäyntiä Venäjää vastaan Suomessa, Sodankylässä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s