John McCain

En ryhdy kommentoimaan Ukrainan presidentinvaalien ensimmäistä kierrosta saati ehdokkaita. Sen sijaan kiinnitän huomion asiaan, joka kuvaa jotain hyvin oleellista Ukrainan tilanteesta (tällaista päivitystä ei voinut tehdä eilen, 1. huhtikuuta, sillä sitä olisi voitu pitää aprillipilana).

Jos presidentti Porošenko saa tahtonsa läpi, Ukrainan pääkaupunki Kiova saa piakkoin kadun, joka nimetään edesmenneen amerikkalaisen sotahaukan, senaattori John McCainin mukaan. Porošenko ilmoitti aikeistaan tavattuaan viikonloppuna republikaanisenaattori McCainin lesken, Cindyn.

Kutsumalla McCainia \”Ukrainan asian suureksi ystäväksi\”, Porošenko painotti \”senaattori McCainin historiallisen tärkeää roolia uuden ja itsenäisen Ukrainan rakentamisessa\”. Miehiä yhdisti myös vihamielinen suhtautuminen Venäjän presidenttiin, Vladimir Putiniin.

Porošenko on toki kiitollisuudenvelassa McCainille, sillä amerikkalaissenaattori oli ensimmäisten joukossa paikan päällä hurraamassa \”Maidanin vallankumousta\”, eli Yhdysvaltojen masinoimaa vallankaappausta, joka nosti myös Porošenkon valtaan. Puhuessaan ihmisjoukoille Kiovassa, McCain hehkutti: \”Ukraina tekee Euroopasta paremman, ja Eurooppa tekee Ukrainasta paremman…Amerikka on kanssanne.\”

McCain sanoi Ukrainassa, että hänen tavoitteenaan oli \”saada aikaan rauhallinen vallansiirto\”, mutta palattuaan Washingtoniin tämä arizonalainen lainlaatija katsoikin, että paras tapa tähän on jatkuvasti painostaa presidentti Obamaa ja myöhemmin Trumpia siitä, että Ukrainaan pitää lähettää aina vain lisää aseistusta.

Vastapalvelukseksi Porošenko oli suunnitellut Ivan Kudrya-kadun muuttamista John McCain-kaduksi siitä asti, kun McCain kuoli aivosyöpään viime vuonna. Puhuessaan suunnitelmasta syyskuussa viime vuonna, Porošenkon edustaja Irina Lutsenko muisti tuomita kadun nykyisen nimenhaltijan, Ivan Kudryan, \”terroristiksi\” ja \”KGB-operatiiviksi, joka toimi Ukrainan kansallista vapautusliikettä vastaan\”.

Venäläisille Kudrya on kuitenkin sota-ajan sankari, joka johti Kiovan vastarintaliikettä taistelussa natseja vastaan toisessa maailmansodassa. Neuvostoliiton tiedustelu-upseerina Kudrya sabotoi natsien infrastruktuuria ja salamurhasi saksalaisia sotilaita, kunnes jäi kiinni ja kuoli Gestapon käsissä miehitetyssä Kiovassa vuonna 1942.

Entisissä Neuvostoliiton maissa tunnutaan herkästi ylistävän lännen sotarikollisia. Georgian pääkaupungissa, Tbilisissä, on nimetty aukio George W. Bushin mukaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s