Trumpin hallinnon ulkopolitiikkaa voi helposti kuvata The Sopranos-sarjan ja myöhäisillan komedian risteytykseksi, kirjoittaa Pepe Escobar ilkikurisesti.

Elämme hybridisotien aikaa, jolloin kaaoksen imperiumi, Yhdysvallat, käy kaikin tavoin ylikierroksilla yrittäessään säilyttää hegemoniansa. Escobarin mielestä Dick Cheneyn Bushin hallinnon aikana aloittama \”terrorismin vastainen sota\” on herännyt uudestaan henkiin, hybridisodankäynnin sekasikiöksi muuttuneena.

Voidaan väittää, ettei kaaoksen imperiumilla ole tällä hetkellä liittolaisia; sitä ympäröi pääasiassa joukko vasalleja, nukkehallitsijoita ja lännen poliittisen eliitin viides kolonna; sekalainen joukko, joka tuntuu ajoittain melko haluttomalta tottelemaan isäntänsä oikukkaita käskyjä. Legendaarinen kulttuurikriitikko Walter Benjamin kirjoitti politiikan estetisoimisesta, jota fasismi harjoitti, mutta Trumpin kohdalla on Escobarin mielestä kyse ennemminkin vinksahtaneesta Looney Tunes-versiosta.

Huolimatta John Boltonin ja Mike Pompeon lukemattomista psykopaattisista tempuista – \”tarjouksista, joista ei voi kieltäytyä\” – on myös ilmennyt tämä hämmentävä asianhaara: Iranin islamilaisen tasavallan entinen diplomaatti Amir Moussavi on paljastanut, että Trump itse vaati päästä vierailemaan Teheranissa, mutta hänen ehdotuksensa torjuttiin. Moussavi väittää, että \”kaksi Euroopan valtiota, kaksi arabimaata ja yksi Kaakkois-Aasian valtio\”, välittivät joukon viestejä Trumpilta ja hänen vävypojaltaan Jared Kushnerilta Teheranin johdolle.

Onko tässä kaikessa hulluudessa jotain järkeä? Yritys muotoilla suuri narratiivi menee Escobarin mielestä jokseenkin näin: Isis on syrjäytetty, eivätkä sen terroristit ole enää käyttökelpoisia, joten Yhdysvaltojen on saatava uusi, entistä pahempi vihollinen, ja Iranin islamilainen tasavalta on valittu pahiksen rooliin (Kiinan ja Venäjän ohella tietenkin). Terrorismin vastainen sota on elvytetty, ja se kohdistuu Lähi-idässä nyt ennen kaikkea Iraniin. Benjamin Netanjahu lienee tyytyväinen, sillä Israelin vaalit ovat pian. Golanin kukkulat saatiin jo sionistien haltuun, mutta geopoliittisesti tärkeitä kilpailijoita voisi epävakauttaa vielä lisää.

Kun yhdistetään tämä tieto äskettäiseen Intian ja Pakistanin väliseen selkkaukseen, esiin nousee uusi hämäräperäinen kuvio.  Pakistanin pääministeri Imran Khan, Pakistanin armeija ja tiedustelupalvelu eivät olleet kiinnostuneita käynnistämään hyökkäystä Intiaa vastaan Kashmirissa. Pakistanilta oli juuri loppumassa rahat, ja Yhdysvaltojen piti Saudi-Arabian välityksellä vahvistaa Pakistanin taloutta 20 miljardilla dollarilla, sekä kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n myöntämällä lainalla.

Samaan aikaan Pakistanista käynnistettiin kaksi lähes yhtä aikaa aloitettua terrori-iskua, jotka tehtiin Intiaa ja Irania vastaan ​​helmikuun puolivälissä. Vielä ei täysin tiedetä, mistä oli kyse, mutta Escobarin mukaan ei olisi mikään ihme, jos ulkomaiset tiedustelupalvelut olisivat manipuloineet näitä hyökkäyksiä. Sopii kysyä, kuka hyötyisi eniten Pakistanin ja Iranin välisestä sodasta ja/tai Pakistanin ja Intian välisestä sodasta?

Kaaoksen imperiumi pyrkii vain kiihdyttämään hybridisodankäyntiä, jotta se ei menettäisi Euraasian sydänmaata. Ja se, mikä soveltuu sydänmaahan, soveltuu myös omalle takapihalle, kirjoittaa Escobar. Venezuelan vallanvaihto-operaatio, jossa Yhdysvalloilla oli vielä vähän aikaa sitten \”kaikki vaihtoehdot pöydällä\”, on onneksi ainakin toistaiseksi torpattu Venäjän toimesta. Silti jotain pientä jäynää on Venezuelassa tehtävä, ja ihmishenkiä on menetetty siinä sivussa.

Tavatessaan Kiinan ulkoministeri Wang Yin ja Intian ulkoministeri Sushma Swarajin, Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi Venäjän \”seuraavan tiiviisti Yhdysvaltojen pyrkimyksiä luoda tekosyy sotilaalliselle interventiolle Venezuelassa\”. Toistaiseksi Yhdysvaltojen operaatiot eivät ole onnistuneet. Monroe-opin elvyttäminen ei onnistukaan aivan käden käänteessä. Nyt Venäjä on lähettänyt joukkojaan Venezuelaan osoittaakseen, ettei Yhdysvaltojen vallankaappausta Kremlin liittolaismaassa suvaita. Trump puolestaan on käskenyt venäläisiä poistumaan Venezuelasta. Ehkä Venäjän pitäisi pikimmiten perustaa sotilastukikohta Venezuelaan ja Kuubaan?

Hiljattain pidetyssä, Venäjän sotilastrategiaa käsittelevässä konferenssissa armeijankenraali Valeri Gerasimov korosti, että Venäjän asevoimien on lisättävä sekä \”klassista\” että \”epäsymmetristä\” sodankäynnin potentiaaliaan. Samasta aiheesta hän on puhunut jo vuosia aiemmin, esimerkkinä lainaus sotatiedeakatemiassa pidetystä puheesta vuodelta 2013: \”Sodan säännöt ovat muuttuneet. Ei-sotilaallisten keinojen käyttö poliittisten ja strategisten tavoitteiden saavuttamiseksi on entistä tärkeämpää, ja usein nämä keinot ovat osoittautuneet jopa asevoiman käyttöä tehokkaammiksi.\”

RAND Corporation-ajatushautomon asiantuntija David Ochmanek sanoo viimeaikaisten sotapelien skenaarioita tutkittuaan, ettei Yhdysvallat luultavasti selviäisi voittajana Venäjää ja Kiinaa vastaan käytävästä tavanomaisesta sodasta, joten sellainen kannattaa unohtaa. Yhdysvaltojen sotateollinen kompleksi onkin keskittynyt täysillä hybridi- ja informaatiosodankäyntiin, sekä erilaisiin salaoperaatioihin. Tätä sotaa käydään myös suomalaisen valta(vale)median välityksellä.

Mikään tästä ei kuitenkaan ole vakuuttanut kaaoksen imperiumin asevoimien komentajaa, Suomessakin vieraillutta kenraali Joseph Dunfordia, joka on hiljattain kertonut senaatin asevoimien komitealle, että Pentagon kieltäytyy edelleen ydinstrategiasta, jossa sillä ei olisi oikeutta suorittaa ensi-isku (!). Pentagonissa siis riittää näitä sotahaukkoja, jotka uskovat, että Yhdysvallat voi aloittaa ydinsodan ja vieläpä voittaakin sen. Toivottavasti tämän sekavan hybridihulluuden aikana järjen äänet vielä voittaisivat.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s