Puolustusministeriön, ulkoministeriön ja sisäministeriön toimeksiannosta laaditussa Yhdysvaltojen ylivalta-raportissa kuvataan sitä, miten Yhdysvallat pyrkii politiikallaan amerikkalaistamaan Suomen poliittista päätöksentekoa.

Yhdysvaltojen kehitykseen erikoistuneiden tutkijoiden laatima 180-sivuinen raportti on vakava varoitus suomalaisille poliitikoille siitä, millaista politiikkaa presidentti Donald Trumpin johtama maa pyrkii harjoittamaan suhteessa Suomeen.

Raportissa todetaan suoraan, että Yhdysvallat yrittää sekaantua Suomen sisäisiin asioihin. \”Yhdysvallat pyrkii vaikuttamaan Suomessa käytävään turvallisuuspoliittiseen keskusteluun ja päätöksentekoon\”, raportissa todetaan.

Yhdysvallat välittää Suomelle kahta erilaista viestiä ulkopolitiikallaan ja vaikuttamisoperaatioillaan:

\”1) Suomi ja Yhdysvallat ovat puolustusyhteistyökumppaneita, ja Yhdysvallat arvostaa hyviä ja toimivia suhteita Suomeen.

2) Nämä hyvät ja toimivat suhteet eivät ole itsestäänselvyys, vaan Suomen tulee aktiivisesti ylläpitää kumppanuuttaan toimimalla poliittisissa valinnoissaan niin sanotusti vastuullisella tavalla eli huomioiden Yhdysvaltojen keskeiset intressit.\”

Edellä lainattu Yhdysvaltojen toimintatapa tarkoittaa sitä, että Yhdysvallat pyrkii raportin perusteella \”amerikkalaistamaan\” suomalaista politiikkaa eli saamaan Suomen itselleen kuuliaiseksi.

Raportin mukaan Yhdysvaltojen liittolaismaiden kannalta on ongelmallista, että Yhdysvallat määrittelee turvallisuutensa tavalla, joka lisää muiden maiden turvattomuutta.

Suhtautuminen Suomeen heijastelee Yhdysvaltojen laajempia ulko- ja sotilaspoliittisia tavoitteita. Niihin kuuluvat raportin mukaan Naton laajentuminen ja EU:n heikentäminen.

Yhdysvaltojen sisäpoliittinen tilanne ei sen sijaan ennakoi Suomen kannalta suuria muutostarpeita, vaikka vaikeuksia rapakon takana riittää: talouskasvu pysyy hitaana, korruptio on juurtunut syvälle järjestelmään, ja presidentinvaltainen valtio edistää lähinnä eliittiin kuuluvien taloudellisia etuja.

Yhdysvaltojen hallintoa ja poliittista kulttuuria kutsutaan raportissa autoritaariseksi. Raportissa ei anneta valoisaa kuvaa Yhdysvalloista ja maan tulevaisuudesta. Suomen on seurattava herkeämättä sitä, millainen ihminen nousee aikanaan Trumpin seuraajaksi.

(Kommenttini tiistaina julkaistuun propagandistiseen Venäjä-raporttiin: vastaavanlainen raportti olisi voitu laatia samoin sanankääntein Yhdysvalloista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s