Kaja Kallas

Virossa pidettiin sunnuntaina parlamenttivaalit. Niiden tuloksena aiemmin oppositiossa ollut \”oikeistoliberaali\” reformipuolue sai vaaleissa 28,8 prosenttia äänistä ja ohitti nykyisen pääministeripuolueen keskustan.

\”Lasikattoja rikkonut menestyjä\”, reformipuolueen puheenjohtaja Kaja Kallas, on saanut tilaa myös Suomen valtamediassa. Kokoomuslaiset fraasit kuten yrittäjyys ja innovatiivisuus ovat myös Kallaksen puheissa esillä. Europarlamentissa reformipuolue kuuluu federaalista Euroopan unionia kannattavaan ALDE-ryhmään.

Kallas katsoo myös, kuin George Sorosin sanoja toistaen, vaalituloksen kertovan siitä, että virolaiset \”arvostavat avointa yhteiskuntaa ja tulevaisuuteen katsovaa, länsimaista politiikkaa\”. Reformipuolueen \”avoimen länsimaiseen linjaan\” kuuluvat puheenjohtaja Kallaksen mukaan \”vahva EU- ja NATO-myönteisyys sekä yhteistyön lisääminen pohjoismaiden kanssa\”. \”Haluamme kuulua länteen, emme itään. Meidän ei missään tapauksessa pidä sulkea rajojamme ja jäädä yksin\”, Kallas painottaa kuin Sauli Niinistö ikään.

Suomessa media on innoissaan, kun Viro saa viimein ensimmäisen naispääministerin. Reformipuolue luottaa myös lujasti \”markkinavoimiin\”, joten länsimieliset oikeistoliberaalit ovat mielissään. Reformipuolue ei myöskään ole \”kansalliskonservatiivinen\”, eikä \”torju ihmisiä, jotka eivät ole etnisesti virolaisia\”. Vaikka Venäjään ja venäläisiin suhtaudutaan varauksella, tällaiset lausunnot tarkoittanevat sitä, että Kallaksen johdolla Virokin saattaa päästä vihdoin mukaan EU:n jäsenmaiden monikulttuuristamisprojektiin.

Liberaali Kallas ei ole valmis hallitusyhteistyöhön oikeistopopulistisen EKRE-puolueen kanssa, vaikka tämä konservatiivinen kansanpuoluekin suhtautuu Venäjään yhtä nuivasti kuin markkinaliberaali reformipuolue. Pakolaispolitiikan suhteen maan yleinen keskustelu- ja asenneilmapiiri saattaa muuttua hieman kovemmaksi, mutta kun euroamerikkalainen globalistiluokka määrää, tavallisten virolaisten huolilla on loppujen lopuksi tuskin suurta merkitystä. Muut asiat menevät ohi.

Paljon puhuttua \”vaalivaikuttamista\” ei ainakaan Kremlin taholta Virossa ole suuremmin ollut, vaikuttajat ja vaikutteet ovat tulleet tyystin lännestä. Kallaksen reformipuolueen vaalivoitto merkitsee sitä, että Viron länsimielinen linja jatkuu. Koska myös vaaleissa kolmanneksi noussut oikeistopopulistinen EKRE on avoimen Venäjä-vastainen, mitään radikaalia muutosta ei tältä osin Viron politiikkaan tule liberaalien tai konservatiivienkaan suunnalta. Viro, kuten Suomikin, kuuluu mieluummin uppoavaan länteen kuin nousevaan itään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s