Viisi suurinta kehittyvää taloutta, Brasilia, Venäjä, Intia, Kiina ja Etelä-Afrikka, ovat luomassa uuden yhteisen maksujärjestelmän nimeltä BRICS Pay, kertoo venäläismedia.

BRICS-maat haluavat luoda erityisen online-lompakon integroimaan jäsenmaiden maksujärjestelmiä. Venäjän valtion investointirahasto tekee jo työtä yhdessä Kiinan ja Intian kanssa, joilla on tarvittava teknologia järjestelmän luomiseksi. 

Venäjällä toimii jo maan oma sisäinen SPFS-maksujärjestelmä, joka on perustettu siltä varalta, että Venäjän federaatio tai lännen sanktiolistalle joutuneet venäläisyritykset irrotettaisiin täysin kansainvälisestä Swift-maksujärjestelmästä.

Vaikka kansainvälisten tilisiirtojen maksumonopolina toimiva Swift ilmoittaa olevansa ”riippumaton organisaatio”, Venäjä ja Kiina katsovat sen olevan tiukasti Yhdysvaltojen kontrollissa. Myös europoliitikot, kuten Saksan ulkoministeri Heiko Maas, ovat samoilla linjoilla. Maasin mukaan Euroopan pitäisi rakentaa Yhdysvalloista ja Swift:stä riippumaton kansainvälinen maksukanava.

BRICS Pay korvaa Google Pay ja Apple Pay-järjestelmät eli kännykällä maksaminen ei ole jäsenmaille enää riippuvaista amerikkalaisista palveluista ja yhtiöistä. BRICS-maat pitävät kansalliset valuuttansa, mutta maksaminen uudella järjestelmällä helpottuu maasta riippumatta. Pilottiversiota testataan huhtikuussa Etelä-Afrikassa.

BRICS-maiden oma maksujärjestelmä vähentää merkittävästi riippuvuutta kansainvälisistä maksujärjestelmistä, mikä on erityisen tärkeää geopoliittisten jännitteiden keskellä, Venäjän valtion investointirahasto RDIF:stä kerrotaan.

BRICS Pay on jälleen yksi esimerkki Venäjän ja Kiinan aloittamasta, valtasuhteita hiljalleen muuttavasta de-dollarisaatiopolitiikasta, jonka perimmäisenä tavoitteena on siirtyä yksinapaisesta eli Amerikka-vetoisesta maailmanjärjestyksestä moninapaiseen malliin.