Delcy Rodriguez ja Sergei Lavrov

Venezuelan presidentti Nicolas Maduro on päättänyt siirtää kansallisen öljy- ja kaasuyhtiö PDVSA:n Euroopan pääkonttorin Lissabonista Venäjälle.

Venezuelan varapresidentti Delcy Rodriguez ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov pitivät yhteisen tiedotustilaisuuden tänään Moskovassa.

Päätöksen myötä Venezuela lisää energiayhteistyötä venäläisten öljy- ja kaasujättien, Gazpromin ja Rosneftin, kanssa. Näin ollen Venezuela siirtyy BRICS-maiden eli Kiinan, Venäjän, Intian ja muiden kehittyvien maiden leiriin. Tämä on myös mielenkiintoinen geopoliittinen siirto.

Koska Yhdysvallat on sulkenut Venezuelan ulos Swift-maksujärjestelmästä, Venezuelan rahaliikennekin siirtynee kulkemaan Kiinan ja Venäjän luoman korvaavan järjestelmän kautta. Onko tämä taas uusi naula petrodollarin arkkuun?

Viime kuukausina Yhdysvallat on kiihdyttänyt vallankaappausyritystään saadakseen Venezuelan öljyvarannot haltuunsa, mutta CIA:n tukema nukkepresidentti Juan Guaidó ei vain ole päässyt vallankahvaan, koska Amerikka-johtoiselta oppositiolta puuttuu kansan enemmistön tuki.

Venezuelan varapresidentti Rodriguez kertoo, että Venezuela ryhtyy tämän lisäksi ostamaan kansalaisilleen elintarvikkeita ja lääkkeitäkin Venäjältä, jolla on Yhdysvaltojen sanktioista huolimatta jopa vientikykyä puhtaan ja luonnollisen ruokansa ansiosta.

Näyttää siltä, että mitä enemmän Trumpin hallinto yrittää eristää muita maita, sen enemmän Yhdysvallat tulee eristäneeksi itsensä. Venezuelan kurjistamisyritykset eivät näytä onnistuvan. Kysymys on enää siitä, aloittaako Yhdysvallat Venezuelan ja Venäjän uuden siirron jälkeen sodan Venezuelassa? Etelä-Amerikan maat ja EU eivät ainakaan tue Yhdysvaltojen sotilaallista väliintuloa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s