Nyt kun KDKT:n eli Korean demokraattisen kansantasavallan päämies, Kim Jong-un, on ollut otsikoissa tavattuaan Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin Vietnamissa, onkin sopiva hetki esitellä Juha Kieksin ja Cilla Heiskasen toimittama  matkaopas nimeltä Opas Koreaan (Juche-aatteen opintoyhdistys ry, 2018).

Opas Koreaan on ensimmäinen suomenkielinen, nimestään huolimatta erityisesti Pohjois-Koreaan keskittyvä, matkaopas (lopussa on lyhyt osio, joka käsittelee Etelä-Koreaa). Toimittajiensa mielestä oppaasta \”on iloa niin Koreaan matkaavalle kuin Korean demokraattisesta kansantasavallasta muutoin kiinnostuneelle\”. Tilausohjeet löytyvät kustantajan verkkokaupasta.

Suomessa Pohjois-Koreasta on yleensä annettu synkkä kuva. Myös televisiossa on esitetty länsimaisia dokumentteja, joiden väittämät ovat tuttuja: Pohjois-Korea on totalitaristinen diktatuuri, jolla on Amerikkaa vastaan suunnattu ydinaseohjelma. Kansalaisilla ei ole minkäänlaisia oikeuksia, ihmiset näkevät nälkää, ja maan hirmuhallitsijoiden henkilökulttia jatkaa nyt nuori, Euroopassakin kouluja käynyt Kim Jong-un.

Presidentti Donald Trumpin ja johtaja Kim Jong-unin tapaaminen Vietnamissa ei tuottanut sanottavampia tuloksia, kertoo valtamedia. Yhdysvallat ei halunnut antaa helpotusta pakotteisiin, eikä Kim Jong-un ollut valmis täydelliseen ydinase- ja ohjusriisuntaan. Kim Jong-un kuitenkin lupasi, ettei maa jatka ydinase- ja ohjuskokeitaan, jotka ovat olleet muutenkin katkoksissa jo vuoden 2017 loppupuolelta lähtien.

Entäpä sitten tämä Pohjois-Korean matkaopas? Minusta se ainakin oli mielenkiintoinen. Aluksi käydään läpi nähtävyyksiä Mansudaen suuresta monumentista Kim Il-sungin aukioon, erilaisiin museoihin, muistomerkkeihin ja luonnon nähtävyyksiin. Pjongjangista löytyy myös kasvitieteellinen puutarha, eläintarha, ratsastusklubi, golf-kenttä, ja muita suurkaupungeille tyypillisiä paikkoja. Nelivärikuvitus esittelee näitä nähtävyyksiä ja muutakin kansantasavaltaa läpi koko oppaan.

Nähtävyyksien jälkeen lukija saa tietoa Pohjois-Korean luonnosta ja maantieteestä. Korea on merien ympäröimä niemimaa, jolla on pohjoisessa yhteinen raja Kiinan ja Venäjän kanssa. Koreassa on myös runsaasti jokia ja järviä. Suurista joista mainittakoon pääkaupungin Pjonjangin läpi virtaava Taedong. Maa-alueita hallitsee vuoristo, jota on 80% maan pinta-alasta. Korean kansallispuu on mänty.

Oppaan historiaosuus aloittaa selonteon alkukantaisista yhteisöistä ja klaanijärjestelmistä ja siirtyy varhaisten valtioiden kautta kolmen kuningaskunnan feodaaliseen aikakauteen. Japanin miehitysvaltaa 1900-luvun alussa käsitellään myös, samoin vuonna 1950 alkanutta Korean sotaa. Kirjan perspektiivi on selkeästi korealaisten patrioottien puolella: tietoa annetaan myös Korean yhdentymisyrityksistä sekä Yhdysvaltojen harjoittamasta miehityksestä Etelä-Koreassa.

Opas luo katsauksen myös KDKT:n valtiojärjestykseen, yhteiskuntaan, perustuslakiin, kansalaisten oikeuksiin, ja valottaa juche-aatetta eli korealaista sosialismia. Kirja esittelee yksitellen myös viimeisimmät päämiehet, presidentti Kim il-Sungin (1912-1994), pääsihteeri Kim Jong-ilin (1942-2011) sekä nykyisen, vuonna 1984 syntyneen nuoren puheenjohtaja Kim Jong-unin. Opas kertoo myös, kuinka koulutus, asuminen ja terveydenhoito ovat pohjois-korealaisille maksuttomia.

Taloutta ja tiedettä käsitellään myös, samoin kirjallisuutta, taidetta, ruoka- ja tapakulttuuria, sekä itse korean kieltä. Varsinaisia matkavinkkejä tavanomaisten matkaoppaiden tyyliin kirjasta löytyy myös. Turistien ei tarvitse vaihtaa paikallista valuuttaa, vaan esimerkiksi suomalaisille ja muille EU-kansalaisille, maksaminen hoituu euroilla. Myös USA:n dollarit ja Kiinan juanit käyvät. Erilaisista matkanjärjestäjistä löytyy myös tietoja.

Kiinnostuneille Pjongjangista löytyy myös yllättäen useiden läntisten ja itäisten kirkkokuntien kirkkoja, joihin virallinen opas voi järjestää vierailuja (maasta löytyy jopa Moskovan patriarkaattiin kuuluva ortodoksinen kirkko). Pjongjangissa on runsaasti myös ravintoloita ja pubeja, ja kaupungissa järjestetään erilaisia tapahtumia, konsertteja, festivaaleja ja messuja. Pjongjangin maraton juostaan myös vuosittain.

Mahdollisesta Pohjois-Korean matkasta kiinnostuneille on syytä mainita, ettei KDKT sovellu omatoimimatkailuun; ulkomaalaisilla ryhmillä on aina mukanaan paikallinen opas. Ylipäänsä maassa ei voi liikkua omatoimisesti kuten jossain tavallisemmassa lomakohteessa; opaskirjakin keskittyy erityisesti pääkaupunkiseutuun. Kieksin ja Heiskasen toimittama Opas Koreaan mainitsee, että suomalaiset juche-aatteen opintoyhdistyksen ja Suomi-Korea-seuran jäsenet tekevät vuosittain jäsenmatkan Pohjois-Koreaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s